Produžen javni uvid u novi urbanistički projekat autobuske stanice

Javna prezentacija Urbanističkog projekta za izgradnju autobuske stanice sa benzinskom pumpom, koja je trebalo da traje do danas, produžena je do petka, 27. januara. Prema ovom projektu deo sadašnje autobuske stanice bio bi iskorišćen za izgradnju benzinske pumpe, koja bi se nalazila levo od sadašnje stanične zgrade, odnosno u delu prema autoputu. Tokom uvida u urbanistički projekat, svi građani i pravna lica imaju mogućnost da daju svoje primedbe ili sugestije. Prema rečima Dalibora Markovića, načelnika Odeljenja za privredu, interesovanja građana ima i bilo je nekih primedbi na urbanistički projekat, ali će konačnu reč o njima, kao i o samom projektu, dati Komisija za urbanističke planove.

– Po završetku javnog uvida u roku od tri dana, nadležno odeljenje će sagledati sve primedbe i proslediti ih komisiji za planove. Komisija će zatim dati svoje mišljenje i potvrditi ili odbiti urbanistički projekat ukoliko on nije u skladu sa važećim planskim dokumentima za opštinu Aleksinac – kaže Marković.1 001

Iako se ranije pisalo i pričalo o tome da će autobuska stanica biti izmeštena, prema aktuelnom urbanističkom planu ona će ostati na istoj lokaciji, ali će na delu prostora biti izgrađena benzinska pumpa. Prema našim izvorima zemljište gde je nekada bila stara autobuska stanica je vlasništvo opštine Aleksinac, pošto je u fazi privatizacije Niš ekspresa lokalna samouprava uspela da sačuva taj prostor.

– U odnosu na sadašnje rešenje autobuske stanice predlaže se novo, koje podrazumeva uklanjanje postojećeg objekta stanice i izgradnju novog, a dodatni sadržaj koji je predviđen na toj lokaciji je benzinska pumpa. Otprilike 50 procenata sadašnje parcele biće opterećeno novom benzinskom pumpom, a 50 procenata će zauzimati novoprojektovana autobuska stanica – objašnjava Marković.

Kako se navodi u urbanističkom planu, analiza investitora pokazala je da je potreba za rušenjem sadašnje zgrade autobuske stanice opravdana, jer se broj putnika kroz godine smanjivao, a samim tim i sredstva za održavanje objekta. Nova zgrada biće prilagođena trenutnim kapacitetima korisnika, pa će se, kako piše u dokumentu, izgraditi novi objekat manjeg kapaciteta, ali modernijeg dizajna. Urbanistički plan predviđa i smanjenje broja perona, kojih bi bilo osam, a nalazili bi se sa desne strane sadašnje zgrade autobuske stanice. Takođe, planirana su i četiri mesta za autobuse koji čekaju na polazak ili za noćno parkiranje.2 001

Zainteresovani imaju još dva dana da pogledaju javnu prezentaciju urbanističkog plana u kancelariji broj 18 između 12 i 14 sati i 30 minuta. Dokument je dostupan i na sajtu opštine Aleksinac.

http://www.aleksinac.org/index.php/oglasna-tabla-2/obavestenja-2/715-urbanisticki-projekat-autobuska-sa-pumpom-2017

2 коментара

  1. Po meni je ovo sasvim u redu projekat. Mislim da će lepo da izgleda i svakako je bolje od sadašnjeg izgleda stanice(napustena i neuredna). Bolje je mala sa do 10 perona i sređena, nego sa ovoliko a ružna i zapuštena. Zanima me samo ko će da otvara pumpu i ko je vlasnik ove stanice sada?

    1. P.s. Svakako će malo da doprinese izgledu ulaza u grad koji je inače jako lep i jedinstven po mnogo čemu. Samo što mi to ne cenimo baš puno i uništavamo ga sve više.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 10 =