Трибина и изложба посвећена старима

Србија спада у демографски стара друштва, где процес демографског старења траје годинама. Осма смо земља у Европи, а једанаеста у свету по старости становништва са просечном старошћу од 43,4 године, односно уделом од 21,1% становника са 65 и више година, дакле свака пета особа припада популацији старијих.

Удружење грађана Снага пријатељства – Amity од свог оснивања 1999. године борисе за права старијих особа и залаже за њихов бољи положај у породици и друштву. Промовишу активно старење, међугенерацијску солидарност и свакодневним активностима са старијима из свих крајева Србије, како из градских тако и из сеоских средина, подижу њихово самопоуздање. Упоредо раде и на мењању свести шире јавности према старијима у смислу веће солидарности.

Тим поводом, у четвртак, 14. октобра, од 18 сати биће одржана трибина „Лепота старења као подршка међугенерацијској бризи и сарадњи”.

− Ми ћемо разговарати са старијим грађанима из Алексинца о изазовима старења, о изазовима са којима се суочавају у приступу услугама социјалне и здравствене заштите и другим услугама у локалној заједници у време пандемије. Наравно, говорићемо о дискриминацији старијих особа и како се борити против ње − рекла је мр Надежда Сатарић, председница Управног одбора Amity-ја.

Након одржане трибине, од 19 сати биће отворена изложба фотографија под називом „Лепота старења” која је урађен поопводом Међународног дана старих, а цео октобар је месец солидарности са старим лицима.

− Ова изложба коју смо приредили заједно са Фото савезом Србије, на најбољи могући начин приказује позитивну слику старости: показује како људи безбрижно старе, показује знање и вештину старијих људи, њихове емоције и достојанство и допринос породици и друштву. Она носи поруку лепоте старења, поруку да је свако доба лепо, поруку да старији треба да имају више поверења у себе, да још више учествују у радним и друштвеним активностима и тиме допринесу сопственом здравијем старењу и дужем животном веку − додала је мр Сатарић.

Иначе, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је препознало значај иницијативе за Конкурс и изложбу на тему „Лепота старења” и подржало је њену реализацију у оквиру програма „Спровођење антидискримина-ционих политика у Републици Србији за 2021. годину”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 14 =