Тренутна епидемиолошка ситуација: корона посустаје, Алексинац без вашара

Епидемиолошка ситуација на подручје општине Алексинац је повољна што показује да су грађани подигли ниво одговорности када је у питању примена мера заштите у спречавању ширења болести ковид-19. То показују и подаци из ковид амбуланте у Житковцу, где је број првих прегледа стабилан, иако су се појавиле одређене стомачне и дисајне инфекције.

И вести из Опште болнице су охрабрујући јер је последњих дана у просеку једна особа новозаражена, а има и дана када нема позитивних на вирус корона. То су подаци који су се могли чути на данашњој првој седници Штаба за ванредне ситуације у општини Алексинац у новом сазиву, којом је председавао председник општине и нови командант овог тела Далибор Радичевић.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић каже да је ситуација повољна, али и да се не може знати шта ће се дешавати у наредном периоду. Број првих прегледа је на истом нивоу и благо пада, иако је у међувремену дошло и до других вирусних болести.

– Појаве других обољења на територији општине због температуре и других симптома који личе на ковид, захтевају одлазак у ковид амбуланту на преглед. Укупан број првих прегледа не расте, а то би значило, оболевање од ковида драстично пада. То потврђују и ПЦР тестови. Ви знате да у Алексинцу ПЦР тестирања раде и болница и Дом здравља. Дом здравља од 22. августа нема ниједан позитиван случај, а болница је рецимо у септембру имала мање од једног дневно што је заиста одличан резултат – објашњава др Живадиновић. 

Овај епидемиолог још упозорава и да се сезонски јављају неки вирусни проливи и да имамо једну вирусну инфекцију горњих респираторних путева, те да је то оно што је најактуелније, а временом ће се појављивати и грип и друга обољења.

Према званичним подацима Опште болнице, које је члановима Штаба презентовао директор др Горан Видић, у августу је рађено 733 ПЦР тестова и у 83 случајева узорак је био позитиван, док у септембру од 429 узорака, позитивно је било 26, односно код толико особа је потврђено присуство вируса корона. У августу је било 568 првих прегледа, а у септембру 522 особе су се први пут јавиле ковид одељењу.

Општински штаб се позитивно изјаснио о траженом мишљењу Центра за културу и уметност Алексинац о организовању манифестација „Културно стваралаштво на селу”, „Ал рок фест” и „Дани Гордане Брајовић”. Ови скупови се могу одржавати, али само уз примену свих епидемиолошких мера предвиђених ранијим одлукама републичког и општинског штаба.

Ове године неће бити вашара у Алексинцу. На данашњој седници Штаба закључено је да није могуће организовати традиционални вашар 27. октобра, пошто не постоје услови за обезбеђивање дозвољене социјалне дистанце, као ни модел за ограничење броја посетилаца.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 3 =