Треба још кише

Предвиђана метеоролага у протеклих неколико дана показала су се тачним. Као што су и најављивали, киша је падала на територији наше општине и то прилично уједначеног интензитета.

Како стоји на званичном сајту Републичког хидрометеоролошког завода, у току протеклиа 24 часа највише кише по квадрату пало у Породину и то 10,2 литра. У Гредетину, Глоговици и Рсовцу је пала иста количина кише и то око шест и по литра по квадрату. Када је реч о мерном месту у Мозгову, тамо је измерено најмање падавина, односно 2,4 литра по квадрату.

Према речима стручњака из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш на територији Нишавског округа процена је, зависно од података метеоролошкх станица где се оне налазе, да је пало око 20 милиметара по метру квадратном кише, што зависно од типа земљишта од преткултуре може на неким парцелама бити довољно са аспекта основне обраде земљишта за сетву пшенице, али углавном није довољна киша са аспекта потреба за предстојећу сетву.

Они сматрају да је потребно бар педесетак литара укупно, што се најављује у наредних седам осам дана да падне и побољша резерве влаге, што ће бити изузетно важно са аспекта потреба за предстојећу сетву јесењих стрних жита.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − sixteen =