Традиција се још увек негује на селу

Богатим програмом који је био састављен од најбољих приказаних тачака током такмичарског дела, крајем прошле седмице, спуштена је завеса на овогодишње Михољске сусрете села.

Михољски сусрети села су слични некадашњем Културном стваралаштву на селу, али од прошле године Општина Алексинац и Центар за културу, а у сарадњи са Министарством за бригу о селу заједничким снагама помажу оним селима где је друштвени живот потпуно замро. Концепт Михољских сусрета села јесте да она Културно-уметничко друштва и она села која имају Удружења жена оду у нека друга,  другу средину, посете нека друга села и предоче нешто о свом раду како би се и она активирала и покренула. Као и годину раније чланице удружења жена представљале су своје ручне радове, а културно-уметнички програм обухватао је оне сталне тачке, а то су народна игра, песма, затим здравица, народни обичаји и све оно што чини фолклор једног народа.

Након што је све наступе одгледао стручни жири сачињен је програм од најбољих наступа у коме су учествовали и песници који стварају на дијалекту Виолета Јовић и Власта Н. Ценић.

Како традиција налаже, финални програм је почео здравицом коју је говорио млађани Лука Дојчиновић из житковачког КУД-а „Младост”, најбољи наздравичар током овогодишњег такмичења. У наставку програма на фрули је наступио Давид Динић, представник КУД „Дејан Јовановић Деша” из Тешице. Ове године, по једногласној одлуци жирија, најбољи програм имао је КУД „Видовдан” Велики Дреновац. Они су најбоље приказали народни обичај „Вучари”, па је ово била прилика да публика поново види овај сценски приказ. Жири је био мишљења да је током такмичења најбоље певала Љиљана Миајиловић, а да је жири био у праву могло се закључити по аплаузу публике. На крају програма, сплетом игара из Лесковца наступио је ансамбл најбољег КУД-а „Видовдан”.

Завршницу овогодишњих Михољских сусрета села употпунила је и изложба рукотворина и хране коју су припремиле чланице четири удружења жена са територије наше општине.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =