Тежак задатак за жири био и ове године

Пре десетак дана закључен је 26. по реду Kњижевни конкурс „Гордана Брајовић”. Ни ове године жири није имао лак задатак, јер је по конкурсу пристигло 425 ученичких радова, 12 школских часописа, 2 ђачке књиге и 19 књига које су ушле у трку за награду „Гордана Брајовић”. Ђачки радови приспели на конкурс дошли су из готово свих делова Србије, као и из околних република и дијаспоре, што је, иначе постала пракса годинама уназад.

Након жирирања за најбољу књигу намењену деци и младима, проглашена је књига „Био једном један страх” Јовице Тишме у издању „Лагуне” из Београда.

Када је реч о ђачким радовима, жири је у првој категорији, узраст од 1. до 4. разреда основне школе, за најбољу прогласио песму  „Збуњени пејзаж” коју је написао Милутин Вукадиновић, ученик 4. разреда Основне школе „Љупче Шпанац” из Беле Паланке, док је најбоље прозно дело „Рибљи концерт” Лене Магдић, такође ученице 4. разреда јагодинске Основне школе „Црњански”.

У другој категорији, узраст од 5. до 8. разреда основне школе, награда за прво место, за поезију одлази Мартину Микићу, уленику 8. разреда  Основне школе „Миле Дубљевић” из  Лајковца и песми „У библиотеци”, док је за прозу награђен Димитрије Дмитровић за „Мојој птици слободних крила”, ученик истог узраста Основне школе „Попински борци” из Врњачке Бање.

Када је реч о трећој категорији у којој се такмиче ученици средњих школа, за поезију награда иде у Сечањ ученици 4. разреда Средње школе „Вук Караџић” Исоидори Цветић и песми „Кућа источно од кише”, а за прозу ученику другог разреда Седме београдске гимназије Растку Познановићу и причи „Лето када је падао снег”.

Награде добнитицима биће уручене на Завршној свечаности овогодишњих  Kњижевних сусрета „Гордана Брајовић”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 20 =