Тајна је у добром брашну

Смештен тик уз Јужну Мораву, са стотинак становника, Моравски Бујмир је у суботу био престоница качамака. Ово малено моравско село било је домаћин 13. Качамакијаде „Ој Мораво” и било је довољно велико да прими све посетиоце од којих су се неки опробали у кувању овог старинског јела, неки дегустирали, а поједини само обишли штандове са поставком рукотворина удружења из Кормана и Тешице. Наравно, сви су на крају пропратили културно-уметнички програм састављен од игре, песме и рецитација.

И овогодишња „Качамакијада”, која је овом алексиначком селу обезбедила место на мапи етно приредби у Србији, имала је два дела. Преподне је одржана регата од Тешице до Бујмира, а послеподне је уследило такмичење у припремању качамака.

Већина гурмана би рекла да је најједноставније јело за припрему качамак, међутим, са том констатацијом се сигурно не би сложили такмичари овогодишње Качамакијаде у Моравском Бујмиру. Сваки такмичар је имао неку своју кулинарску тајну, али сви су се сложили око једног. За добар качамак најбитније је добро пројно брашно.

 

− Тајна доброг качамака јесте, пре свега, да вода проври, да се стави со и постепено убацује брашно од кукуруза. Врста брашна за качамак је донекле битна. Не може да се користи обично брашно, већ пројно. Имамо жуто и бело брашно, а  ја сам овог пута користио бело пројно брашно − одао нам је тајну овогодишњи победник седамнаестогодишњи Никола Митић из Етно удружења „Корман”, који се није надао победи, али је најавио своје учешће и на наредним качамакијадама.

Међу 12 такмичара пристиглих из Тешице, Моравца, Кормана, Алексинца, Трњана и Моравског Бујмира, пехар и награду за освојено друго место отишла је у Трњане. Екипа „Обрадовић и син” је по оцени жирија скувала другопласирани качамак, док је пехар за освојено треће место у Алексинац однела Олга Денкић, најстарија такмичарка.

Ове године је такође куван качамак за госте и он је дељен бесплатно свим посетиоцима манифестације.

Након такмичарског дела одржан је програм у коме су учествовали чланови Културно-уметничких друштава „Дејан Јовановић Деша” из Тешице, „Видовдан” из Великог Дреновца и „Младост” из  Житковца, а након тога је уследио концерт Срећка Шушића.

Више фотографија са овог догађаја можете наћи на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − eleven =