Свињска куга не посустаје: Уклоњено још преко 50 јединки

Одгајивачи свиња на подручју општине Алексинац неће моћи да тргују са овим животињама још најмање 40 дана. Крајем прошле седмице у једном мозговачком домаћинству потврђено је још једно жариште Афричке куге свиња. У околини Мозгова, у објекту у коме су боравиле свиње, у суботу је утврђена болест код угинуле животиње која је одмах уклоњена.

За данас је најављено спровођење и осталих мера за спречавање ширења и искорењивања ове заразне болести за свиње, које подразумевају и уништење свих јединки на газдинству. Како смо незванично сазнали, биће уклоњено преко 50 свиња, а у одноњењу и закопавању животиња учествује алексиначко комунално предузеће.

Мере које су дефинисане ранијим Решењем Управе за ветерину продужавају се још 40 дана, а међу њима је забрана промета свиња на сточним пијацама, као и друге врсте прикупљања свих узраста свиња и њихово стављање у промет.

Одгајивачи са већим бројем јединки већ имају значајне губитке, јер не могу да продају прасиће који прерастују, као и товљенике који су достигли свој максимум. Неки од њих, са којима смо разговарали, су се пожалили да су им залихе хране на измаку и да им је неопходна помоћ у превазилажењу овог проблема.

У алексиначкој локалној самоуправи кажу да су упознати са овим проблемом одгајивача свиња, али да у разговорима са ветринарском инспекцијом нема законских оквира да он буде решен. Зато председник општине Далибор Радичевић намерава да се обрати министру пољопривреде и да се види да ли има законске могућности да се овдашњим одгајивачима свиња помогне.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Google).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 19 =