Svinjska kuga: Mere daju rezultate, sporadičnih pojava ima

Afrička svinjska kuga koja se na području naše opštine pojavila pre dvadesetak dana je pod kontrolom. U selima  Mozgovo i Kraljevo u nekoliko domaćinstava je otkrivena zaraza i te životinje su uništene, tako da je izbegnut najcrnji scenario, masovno uništenje životinja. I pored toga što se stočari pridržavaju mera zaštite i što je na stočnim pijacamazabranjena trgovina svinjama, sporadični slučajevi zaraze se s vremena na vreme pojave. To nam je potvrdio i predsednik Mesne zajednice Mozgovo Dragan Radojević.

− Bilo je desetak dana da nije bilo pojave novih slučajeva. Ono što je bilo u prvi mah u dva pa zatim u još četiri domaćinstva, to je rešeno. Međutim, u vreme praznika čoveku je uginula svinja i konstantovano je da je prisutna afrička svinjska kuga, pa je u tom domaćinstvu izvršena eutanazija svinja. Za sada nema novih slučajeva i nadamo se da neće da se proširi zaraza – kaže naš sagovornik.

Radojević ističe značaj pridržavanja mera zaštite u sprečavanju širenja kuge koje su preporučili stručnjaci.

− Ljudi koji su dolazili iz Veterinarskog instituta i Veterinarske inspekcije iz Beograda lepo su nas savetovali da se pridržavamo svih mera i da se trudimo da ne unesemo virus u svoj obor. Da se pridržavamo mera zaštite, higijene, uputstava o upotrebi barijera i hlora, da se menja obuća s kojom se ulazi u obor. Ko se pridržavao ovih saveta za sada nije uneo virus u obor − objašnjava čelni čovek jedne od najvećih mesnih zajednica u opštini Aleksinac.

Jedan komentar

  1. Potrebno je da se od strane predsednika sela Mozgovo kao najugroženijeg sela, opštini Aleksinac podnese zahtev da se zbog pojave Afričke kuge svinja, a i zabrane rada pijaca da se svakom domaćinstvu odobre vanredne subvencije za svaku životinju koju gaje. Da se toj inicijativi pridruže svi predsednici sela opštine.
    Naravno da u celoj opštini treba popisati i obeležiti sve svinje.
    I ne samo svinje već i ostale životinje i to o trošku države.
    Opština Aleksinac, njen predsednik da prosledi zahtev ministarstvu poljoprivrede da se ove mere hitno sprovedu. I da iste traju sve dok postoji zaraza na teritoriji opštine.
    Ako pomaže država strane kompanije sa po toliko novca treba pomoći i poljoprivrednike opštine Aleksinac koji su sada u izuzetno teškom položaju i preti im bankrot.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 7 =