Свињска куга: Мере дају резултате, спорадичних појава има

Афричка свињска куга која се на подручју наше општине појавила пре двадесетак дана је под контролом. У селима  Мозгово и Краљево у неколико домаћинстава је откривена зараза и те животиње су уништене, тако да је избегнут најцрњи сценарио, масовно уништење животиња. И поред тога што се сточари придржавају мера заштите и што је на сточним пијацамазабрањена трговина свињама, спорадични случајеви заразе се с времена на време појаве. То нам је потврдио и председник Месне заједнице Мозгово Драган Радојевић.

− Било је десетак дана да није било појаве нових случајева. Оно што је било у први мах у два па затим у још четири домаћинства, то је решено. Међутим, у време празника човеку је угинула свиња и константовано је да је присутна афричка свињска куга, па је у том домаћинству извршена еутаназија свиња. За сада нема нових случајева и надамо се да неће да се прошири зараза – каже наш саговорник.

Радојевић истиче значај придржавања мера заштите у спречавању ширења куге које су препоручили стручњаци.

− Људи који су долазили из Ветеринарског института и Ветеринарске инспекције из Београда лепо су нас саветовали да се придржавамо свих мера и да се трудимо да не унесемо вирус у свој обор. Да се придржавамо мера заштите, хигијене, упутстава о употреби баријера и хлора, да се мења обућа с којом се улази у обор. Ко се придржавао ових савета за сада није унео вирус у обор − објашњава челни човек једне од највећих месних заједница у општини Алексинац.

Један коментар

  1. Potrebno je da se od strane predsednika sela Mozgovo kao najugroženijeg sela, opštini Aleksinac podnese zahtev da se zbog pojave Afričke kuge svinja, a i zabrane rada pijaca da se svakom domaćinstvu odobre vanredne subvencije za svaku životinju koju gaje. Da se toj inicijativi pridruže svi predsednici sela opštine.
    Naravno da u celoj opštini treba popisati i obeležiti sve svinje.
    I ne samo svinje već i ostale životinje i to o trošku države.
    Opština Aleksinac, njen predsednik da prosledi zahtev ministarstvu poljoprivrede da se ove mere hitno sprovedu. I da iste traju sve dok postoji zaraza na teritoriji opštine.
    Ako pomaže država strane kompanije sa po toliko novca treba pomoći i poljoprivrednike opštine Aleksinac koji su sada u izuzetno teškom položaju i preti im bankrot.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 12 =