Свињска куга и у Алексинцу

Алексинац и још неколико места су нова евентуална жаришта свињске куге. Због појаве ове болести заразне за свиње, али не и човека, у једном домаћинству на подручју Алексинца, Управа за ветерину је три километара у полупречнику око жаришта заразе прогласила зараженим подручјем од заразне болести афричке куге свиња. То су насељена места: Алексинац, Глоговица, Алексиначки Бујмир, Житковац и Моравац.

Истим Решењем као угроженим подручјем обухваћена су насеља у полупречнику од 10 километра од Алексинца. У овом акту се још и наводи да су ловишта „Шуматовац“ и „Крвавец“ већ раније, од 30. јануара, проглашена подручјем високог ризика.

− Стање је тешко али није тако драматично. После задњих случајева појавила су се још два случаја, један у Мозгову и један у Алексинцу. У Мозгову је било у једном домаћинству. Урађена је еутаназија и дезинфекција у том домаћинству. Ту је било око пет грла свих категорија. У Алексинцу је било 24 свиња свих категорија. Ту је исто то урађено како треба. Обилазимо друга насељена места која су у угроженом подручју, обележавамо, прегледавамо, пратимо и тако − објашњава Чедомир Анђелковић, директор и власник Ветеринарске станице „Чеда вет“ у Краљеву.

На зараженом и угроженом подручју се спроводе одређене заштитне мере наложене Решењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Управе за ветерину. На снази је даље забрана промета свиња, а инспектори су контролисали пијаце у Тешици и Корману како се спроводи мера забране продаје свиња.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 1 =