Епидемија се шири – кафане пуне, без кршења мера

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац, када је у питању вирус корона, од средине прошле седмице драстично се погоршава. Расте број првих прегледа, па је за очекивање да тај тренд буде присутан и код новозаражених. На ту чињеницу указано је и на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације.

Све је почело од среде. Тада је у Општој болници у Алексинцу тестирано 94 особа и њих 11 је било позитивно на вирус корона, а у житковачкој Ковид амбуланти од 37 узорака 8 су била позитивна. Сутрадан, у четвртак, у две алексиначке здравствене установе тестирана су 124 узорка и код 21 тестиране особе је откривено присуство вируса.

За последња четири дана 225 особа је тестирано и код њих 42 је евидентирано присуство вируса. И још један упозоравајући податак, који је изнео директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић. Овај епидемиолог је казао да је опет почео да расте број заражених, односно после девет недеља повећан је и број првих прегледа. Наиме, тада је било у Ковид амбуланти у Житковцу за недељу дана 333, а у претходној седмици 338 првих прегледа.

− Могу да кажем да је ситуација пред алармантим стањем из простог разлога што је очигледно да су се људи тотално опустили и да се епидемија шири. Имамо највећи број позитивних у прошлој недељи у односу на последњих шест недеља. Имамо највећи број првих прегледа у односу на последњих девет недеља. Од половине прошле недеље имамо драстичан пораст првих прегледа што значи да нас чека једна жестока недеља − категоричан је др Живадиновић.

На лошу статистику указује и др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу.

− Нажалост, тренутна епидемиолошка ситуација у општини Алексинац је у погоршању у односу на претходни период и повећан је број тестирања, повећан је број грађана позитивних на вирус, а такође и број првих прегледа. Негде за око 50 процената у односу на рецимо прошлу и претпрошлу недељу. Видећемо наредних дана како ће се ситуација одвијати. Очигледно да још није постигнут масовни имунитет без обзира на велики број вакцинисаних људи, тако да мере опреза морају да се и даље примењују, као што је било и на почетку епидемије, тако и сада − објашњава др Видић уз констатацију да је придржавање епидемиолошких мера једини начин да изађемо из овог проблема.

Председник општине Алексинац и командат Општинског штаба Далибор Радичевић је затражио да Комунална испекција појача контролу примењивања епидемиолошких мера у ресторанима нарочито у данима викенда, када је циркулација гостију већа. Представница општинске комуналне испекције је казала да су кафане пуне, али да протеклог викенда није забележено кршење епидемиолошких мера, осим у једном случају где има контрадикторних изјава и поступак је у току.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 11 =