Big Bend

Светска премијера увеличала први наступ у Алексинцу

Хипнотисана нитима грандиозне музике, публика у пуној сали алексиначког Дома културе нетремице је посматрала сцену на којој је петнаест музичара хармоничним покретима произвoдило чаролију џез звука.

˗  Драга публико, изузетно нам је задовољство што смо први пут у Алексинцу – поручили су музичари РТС-овог Биг Бенда.

Вече је очекивано отворила композиција некадашњег члана бенда и легендарног светског трубача Душка Гојковића. Након неколико нумера стандардног џеза, новим бојама салу је обојила мало модернија композиција која складно комбинује звуке класичне музике, танга и џеза.

Алексиначку публику која је овом приликом показала да има слуха за џез, оркестар је наградио, како су најавили, светском премијером композиције Владимира Николова, „Небила”. Алексиначком салом одзвањало је још композиција живе легенде Душка Гојковића. Након нумере „Samba Tzigane”, коју је композитор описао као бразилску самбу у извођењу циганског оркестра, уследило је још једно дело једног од зачетника етно џез комбинације, феноменални „Balkan blue”.

Стари џез стандард на тренутак је претворио алексиначки Дом културе у велелепну дворану, преселивши нас у тридесете године прошлог века када је композиција „Alone togther” настала.

˗  Радо ћемо доћи поново, ако вам се допало ово што радимо. Ви сте дивна публика – рекли су ови скромни музичари раскошног звука, а публика је једва дочекала да дугим и упорним аплаузом након извођења „Sao Paola” затражи још једну композицију.

Ову чаролију Биг Бенда, који је за седамдесет година постојања први пут наступио у Алексинцу, с правом је затворила још један очаравајућа нумера Душка Гојковића. Била је ово одлична увертира у Интернационални сусрет џез музичара Naisuss jazz fest, који ће се до краја недеље догодити у Нишу. Нову нишку џез еуфорију, од 2. до 4. новембра, употпуниће бендови из Шпаније, Фанцуске, Аустрије и Немачке. Они који синоћ нису имали прилике да уживају у „Биг Бенду”, моћи ће то да надокнаде већ данас на отварању фестивала који ће почети концертом РТС-овог састава од 20 сати у Народном позоришту.

Big Bend

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − seventeen =