„Светосавско писмо” за децу Косовског Поморавља

Алексиначко удружење „Читалићи” током зимског распуста а уочи школске славе Светог Саве покренуло је занимљиву акцију под називом „Светосавско писмо” са идејом успостављања сарадње између ђака из централне Србије и ученика у Косовском Поморављу.

Не само алексиначки основци, већ ученици широм Србије пишу поруке својим вршњацима и исте шаљу хуманитарној организацији „Косовоско Поморавље”, односно представнику тог удружења Николи Васићу из Партеша код Гњилана. Ова организација ће та писма проследити српској деци која похађају школске установе широм Косова и Метохије.

− Због познате ситуације да су ученици из тог простора на југу наше републике ограниченина безбедно кретање унутар свог села, одлучили смо да им писмима омогућимо путовање.Тако географски довојени јенди од других, можемо да успоставимо ове духовне везе. Позвали смо децу која учествују у нашем пројекту, али и друге школе, сву децу Србије да нам се придруже у писању светосавских писама. − каже професор књижевности Маја Радоман Цветићанин, идејни творац акције.

Она указује и на међусобну географску повезаност као додатни мотив за успостављање сарадње и ширењу другарства, поштовања и људске љубави у овим тешким и изазовним временима.

− Ми смо желели да успоставимо везе са децом из Косовског Поморавља. Моравом смо повезани, од Биначке Мораве до Јужне Мораве, па верујемо да ће нас и шисма која ће путовати моравском долином повезати децу и омогућити малишанима с Косова и Метохије да крнеуу неку нову авантуру, а везе успостављене у детињству не заборављају се током целог живота − каже ова активискиња за очување српског језика, традиције и националне културе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 3 =