Sečenjem slavskog kolača u crkvi Svetog Ilije u Ražnju, juče je obeležen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara. Nakon službe u crkvi, ceremonija je nastavljena rezanjem loze u vinogradu braće Gagić, Saše i Miroljuba, u ataru sela Mađara.
Oni su i uzeli deo ovogodišnjeg kolača, pa se tako proslava zaštitnika vinogradara ni treće godine zaredom neće seliti iz ovog ražanjskog sela.
‒ Pošto pored našeg vinograda i ovogodišnji kolačar ima svoj zasad mi smo se odlučili da uzmemo deo kolača za narednu godinu. Trenutno imamo 33 ara pod lozom i tu se nalazi bela tamjanika, italijanski rizling, sovinjon blank, prokupac i imamo jedan red hamburga zakupažu sa prokupcem. Iako je potreban veliki rad, planiramo brat i ja da zasadimo još 20 ari italijanskog rizlinga ‒ kaže Saša, koji planira da to bude mala porodična vinarija.
Da proizvodnja vina nije laka potvrdio nam je i Miroljub Gagić.
‒ Mi radimo 100 posto iz ljubavi i komercijala nas ne interesuje. Trenutno što imamo zasađenih preko 1.500 čokota loze dovoljno je za naše potrebe i za naše prijatelje ‒ dodaje Miroljub.
Inače, veruje se da Sveti Trifun na svoj praznik u zemlju pobode ugarak i od tog dana počinje da se topi sneg. Po nekim verovanjima ovim danom počinje proleće, a počinje da se budi i priroda. Ako za Svetog Trifuna pada kiša rodiće šljive, ako padne sneg godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro godina će biti sušna.
Više fotografija pogledajte na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.