Свега 20 посто људи је спремно да притекне у помоћ

Модерно доба је са новим изазовима донело и већу учесталост јављања наглог срчаног застоја у ванболничким условима те је то био разлог покретања кампање Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“.

У оквиру ове кампање стручни тим Црвеног крста Србије одржао је обуку у мерама оживљавања спортистима, спортским радницима Спортског савеза Алексинца и екипи Хитне помоћи Дома здравља Алексинца. Едуканти су научили како да пруже прву помоћ приликом наглог срчаног застоја, као и како да користе аутоматски спољашњи дефибрилатор.

Само они који се затекну поред човека који је доживео срчани застој имају могућност да помогну и спасу живот јер су у тим ситуацијама минути драгоцени, нагласио је генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Младеновић.

− Оно што је веома значајно јесте да у највећој мери помоћ могу да пруже они који се затекну у том моменту управо у околини оних који су угрожени, којима је здравље угрожено. Тада по неким истраживањима свега 20 посто људи је спремно да притекне у помоћ. Постоје различити разлози зашто је тако низак проценат, али у највећој мери ради се заправо о непознавању вештина којима можете да пружите неку од врсти прве помоћи. Управо из непознавање проистиче још једно стање, а то је да се човек уплаши. Наш циљ је да промоцијом ове кампање ширимо знање, оспособљавамо људе за вештине, да тиме нестаје страх и што је најважније да се смањује број смртних исхода. Изузетно је значајно да ми као лаици у та прва три минута препознамо проблем и приступимо пружању помоћи ономе ко је угрожен. Ако само једног на 1000 становника Републике Србије оспособимо ми смо остварили свој циљ. Ако спасемо само један живот ми смо остварили свој циљ− рекао је Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Међу присутнима су били начелница Одељења за општу управу и друштвене делатности Алексинца Ташана Јевтић, начелник Хитне помоћи др Ненад Марковић и секретар Црвеног крста Алексинца Милан Терзић. Они су изразили задовљство што је Алексинац на мапи локалних самоуправа чији су становници надаље спремни да повећају учинак у спасавању живота.

Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Фотографије: Црвени крст Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =