Свечано обележен Дан општине, вечерас бесплатни концерти

Свечаном академијом и неколико догађаја организованих на отвореном у центру града општина Алексинац и њени грађани су прославили Дан општине, 5. јун, датум када је овај крај пре 191. године присједињен Кнежевини Србији и када ово подручје постаје погранично са тада моћном Турском. То је и био тематски део изведеног културно-уметничког програма у оквиру Свечане академије који је организовао Центар за културу и уметност.

Пре тога било је веома живахно у неколико алексиначких улица у којима су своје производе и умећа презентовали појединци и организације доприносећи свечаној празничној атмосфери. У пешачкој зони Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” је организовала промоцију удружења жена са територије општине која су понудила грађанима производе и специјалитете произведене на традиционални начин. Код етно кућица неколико локалних произвођача изложило је производе од меда, поврћа, воћа, пецива и сувомеснате деликатесе.

У улицама око Дома културе одржана је Едукативна презентација опреме и програмских активности Агенције за безбедност саобраћаја, Академије техничко-васпитачких струковних студија Ниш, Полицијске станице Алексинац, Одреда жандармерије и Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац.

Овим догађајима је присуствовао и одређени број гостију. Њих је пре Свечане академије поздравио председник општине Далибор Радичевић. Међу присутнима били су Дејан Савић, изасланик председника Републике Србије, државни секретари Чедомир Ракић, Бобан Бирманчевић и Ђорђе Дабић, начелник Нишавског округа Петар Бабовић, представници Сталне конференције градова и општина Марко Томашевић и Марко Тешић, као и делегације околних локалних самоуправа.

Посебан аплауз су добили гости из општина Билећа у Републици Српској, Лаврио, Еани и Козани, општина из Грчке, Македонски Брод из Северне Македоније, Загорје об Сави из Словеније и Хисар из Бугарске.

Ове године изостала је традиционална додела општинских награда и признања појединцима и колективима за њихов допринос у развоју средине и заједнице, јер је пракса да се у изборној години не уручују.

Свечано ће бити и вечерас када нас очекују бесплатни концерти. Најпре у великој сали Центра за културу и уметност од 19 часова наступиће Градско културно уметничко друштво Алексинац, а од 21 час је концерт Алена Исламовића на Стадиону за мале спортове ТАШ.

Сутра се настављају свечаности поводом обележавања Дана општине Алексинац и то у 10 часова на платоу испред Дома културе је концерт за улепшавање детињства „Авантуре летеће гитаре”, а у 14 часова у великој сали Дома културе у организацији Канцеларије за младе општине Алексинац су доделе награда студентима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =