Свечано и слављенички: Премијера филма о историјском наслеђу нашег краја

Играно-документарни филм „Вода – последњи дани пуковника Рајевскогˮ је на својој премијери у Великој сали Центра за културу и уметност имао бројну публику за овакву врсту остварења. Јуче, у поподневним сатима поред знатижељне публике, премијери су присуствали ствараоци филма, међу којима је био и део глумачке екипе предвођене Дејаном Тончићем.

Филм је настајао више година, а на тешкоће са којима се сусретала екипа указао је у име продуцената Милош Паовић. Он је осим недостатка материјалних средстава, поменуо и пандемију изазвану вирусом корона.

‒ Данас на Дан општине и то баш на 190 година од ослобођења Алексинца имаћемо прилику да видимо ауторско дело, један диван филм. Ја мислим да је заиста изврстан. Оно што је најбитније када су неки од актера погледали филм, пре његовог премијерног приказивања овде, су били презадовољни, што се каже остали су без текста. То ми је јако драго – казао је Паовић и захвалио, уз доделу захвалница, свима који су помогли у реализацији овог пројекта.

Међу онима који су подржали стварање филма су алексиначки и сокобањски привредни колективи, али и ове две локалне самоуправе, општине Алексинац и Сокобања.

Премијери филма је присуствовао и председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

Удружење Свесрпски савез ветерана Бојево братство се потрудило да и неки од ствараоца филма добију признања. Представник овог удружења је уручио ордене Николаја Николајевича Рајевског – трећег реда, највише признање за цивиле, професору историје Зорану Стевановићу, који је био стручни консултант на филму, редитељу Горану Ерчевићу и Милошу Паовићу, продуценту.

Сценарио за ову филмску причу приредио је Слободан Ценц, а режија је поверена Горану Ерчевићу. Продуцент је Алексинчанин Милош Паовић, а копродуценти Позориште „Дука Јовановићˮ из Алексинца и кућа „Глас расејањаˮ.

Играно-документарни филм „Вода – последњи дани Пуковника Рајевскогˮ, окупила је значајна глумачка имена у националном оквиру попут Војина Ћетковића, Дејана Тончића, Бранислава Трифуновића, Бојана Цветковића, а ту су још и Снежана Кнежевић, Иван Вучковић, Владимир Јоцовић, Милан Паовић и други. Наратор је Душан Јовић.

Овај документарно-играни филм се бави последњим данима живота најпознатијег руског добровољца у српско-турским ратовима 1876. године, пуковника Николаја Николајевича Рајевског, који је за један део јавности прототип књижевног лика Вронског у чувеном Толстојевом роману „Ана Карењинаˮ.
Иначе, пуковник Рајевски погинуо је у борби са Турцима 20. августа 1876, по старом календару, надомак села Горњи Адровац у општини Алексинац.

О даљем животу овог остварења није било речи, али је за очекивање да се он појави на одређеним фестивалима и окупљањима који су посвећени оваквој врсти стваралаштва. Јер за то има пре свега значајну тему, али и позната имена која су била део екипе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − five =