Свечана комеморација поводом осам деценија

Пригодном комеморацијом код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николићˮ сутра ће бити обележена 80. годишњица погибије алексиначке групе Озренско-паризанског одреда у Суботинцу.

Према најави, програм обележавања осам деценија од погибије десет бораца Озренско-партизанског одреда у Суботинцу почеће у 11 часова, Што нам је и потврдио Мића Милојевић, секретар овдажњег Удружења бораца.

− Овим поводом биће одржана пригодна комеморација, на којој ће цвеће положити потомци погинулих, затим, Удружење бораца народноослободилачког рата, делегација општине Алексинац и делегација патриотских организација уружења из наше општине. Службу ће први пут вршити и свештенство Саборне цркве Свети Никола у Алексинцу − најавио је Милојевић.

Што се тиче самог догађаја, треба рећи да је зима на почетку 1943. године за борце Озренско-партизанског одреда била изузетно тешка. Како због велике хладноће, тако и због недостатка хране, одред се поделио на неколико група. Алексиначка група се 3. фебруара затекла у Суботинцу код партизанског сарадника Данила Ивановића званог Чолић. Међутим, он их је издао Недићевцима, који су у току ноћи опколили ову групу у плевњи. Дошло је до целодневне неравноправне борбе у којој је погинуло 10 партизана, међу којима и Момчило Поповић Озрен и Дракче Миловановић оснивачи овог одреда. Двојица су се ипак спасила. Њихова тела су сахрањена у заједничкој гробници испред ОШ „Љупче Николићˮ.

Обележавање организују Одбор за неговање традиција и обележавање значајних историјских догађаја и датума општине Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 13 =