Све више оболевају млађи, клиничка слика за болничко лечење

На данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације констатовано да је епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац слична као и у целој Србији, односно нестабилна. Од средине септембра забележен је пораст новооболелих од КОВИД-а. У прошлом месецу највише новозаражених је било 27. септембра, њих 74 позитивних на вирус. У октобру је оборен нови рекорд у овом пику. Четвртог дана овог месеца било је 78 новооткривених особа са вирусом корона.

Ако је за утеху, јуче је од 157 узетих узорака 39 било позитивно, односно сваки четврти тестирани пацијент. То су нешто бољи резултати у односу на прошли четвртак када је од 172 урађена узорка у 49 случајева откривено присуство вируса.

Директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић је упознао чланове Штаба за ванредне ситуације да је у септембру у оквиру алексиначких здравствених установа тестирано 4518 особа и да је код 992 откривен вирус корона. У првој недељи септембра је било 740 тестираних и 119 позитивних, у другој 977 узетих узорака са присуством вируса код 194 особе, у трећој од 1305 пацијената 301 је био заражен. У последњој седмици овог месеца од 1496 анализа у 378 случајева откривен је вирус.

Слична је ситуација и у октобру. У протекле две седмице октобра тестирана је 2261 особа и њих 632 су биле са вирусом корона. У првој седмици узето је 1134 узорака и код 326 је откривен вирус, а у претходној недељи од 1127 тестираних пацијената 306 је било заражено.

У изјави за наш медиј др Видић је појаснио структуру оболелих која и забрињава.

‒ Углавном, оно што видимо из свакодневних извештаја, ради се најчешће о млађим пацијентима, пацијентима који су средњег животног доба. Наравно има и старијих. Клиничка слика оболелих је  таква да смо имали релативно велики број упућених пацијената у Ковид болницу у Крушевцу, пошто пре свега тамо упућујемо. Најтеже случајеве упућујемо у Клинички центар Ниш ‒ објаснио је први човек Опште болнице.

Др Видић је информисао Општински штаб и о преузетим активностима на бољој организацији рада у условима када је повећан број пацијената и погоршани временски услови.

‒ Одлучили смо да се најавећи број пацијената прегледава и узоркује у самом клубу Геронтолошког центра, зато што је ту повољније и људи могу да буду у затвореном и сувом, а да се у болници узоркују деца и малолетни грађани. И много су мање гужве. Због тога се стиче привид да је попустио талас, међутим, нажалост није. Али смо због грађана направили такву организацију да што мање буду на отвореном ‒ каже др Видић.

Што се тиче целокупног рада алексиначке Опште болнице он се одвија по утврђеним смерницама надлежних институција и углавном су све службе у функцији када су у питању редовни, односно не ковид, послови. Отежавајућа је чињеница да је петоро медицинских радника одсутно јер је позитивно на вирус корона и два лекара специјалиста су на испомоћи у крушевачкој Ковид болници.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + 4 =