Швајцарска помаже обуку локалних кадрова

Меморандум о сарадњи којим ће се обезбедити стручна подршка на Пројекту на унапређењу функције интерне ревизије у партнерским општинама потписан је данас у Алексинцу. Њега су потписали Општине Алексинац, Варварин и Медвеђа са Швајцарским Државним секретаријатом за економске послове (SECO) кога заступа Амбасада Швајцарске у Србији, а представља Швајцарска канцеларија за сарадњу у Београду и Пројектом Реформа локалних финансија II у Србији.

Пројекат који подржава Влада Швајцарске ће током 2021. и 2022. године обезбедити експертску подршку овим локалним самоуправама у примени прописа, успостављању процедура и механизама и увођењу нових алата овим областима. Циљ је да се унапреди начин планирања, расподеле и контроле трошења буџетских средстава, као и надзор над радом локалних јавних предузећа. На овај начин се подржава стабилност јавних финансија јединица локалне самоуправе и осигурава боље пружање услуга грађанима и већа транспарентност у раду локалних управа.
Ове промене у раду локалних управа су активности у оквиру реформе локалних јавних финансија и законска су обавеза за све кориснике јавних средстава. Оне омогућавају да се досадашњи фокус шири са, искључивог праћења наменског и законитог трошења средстава, на управљање базирано и усмерено на остваривање циљева и резултата.

Свечано потписивање Меморандума о сарадњи између РЕЛОФ2 пројекта и ове три партнерске општине обављено је у Скупштинској сали у Алексинцу, а потписивању Меморандума присуствовали су директорка и чланови РЕЛОФ2 пројекта, челници општина, као и интерни ревизори.

Иначе, РЕЛОФ2 пројекат је у општини Алексинац присутан још од 2019. године, тада кроз две компоненте и то финансијске контроле, а и контроле јавних предузећа.

 

− Још тада се препознао значај РЕЛОФ-а у смислу унапређења рада саме локалне самоуправе, у смислу и унапређења јавних средстава, а све да би наши грађани имали неку корист од тога. Наравно, сарадња се наставила и данас. Данас смо ту са пријатељским општинама Медвеђа и Варварин потпишемо меморандум о сарадњи и како би смо од нашег интерног ревизора, кроз обуке које се организују кроз РЕЛОФ програм са Министарством финансија, добили што квалитетну ревизију и да имамо што квалитетније јавне финансије које ће бити на корист свих грађана − рекао је Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

Обраћајући се присутнима, председник општине Медвеђа др Небојша Арсић је истакао да је потписивањем овог меморандума општина Медвеђа постала део једне велике породице у процесу реформе локалних финансија.

− Оно што свакако очекујемо да ће квалитет рада наше локалне самоуправе, после ове едукације, бити далеко већи. Општина Медвеђа ће, и поред ове сарадње у локалнима финасијама, са општинама Алексинац и Варварин да успостави сарадњу и у осталим областима −додао је др Арсић.

И у општини Варварин је циљ да се у што већој мери унапреди функција интерне ревизије.

− То нам је главни циљ. Очекујемо од овог пројекта много бенифите, а да уз ово унапредимо и међуопштинску сарадњу кроз разна партнерства, да искористимо експерте са пројеката да буде транспарентније управљање јавним финансијама, а све са циљем да подигнемо рад локалне самоуправе на виши ниво и пружимо квалитетнију и ефикаснију услугу нашим грађанима − истакао је прикиком потписивања докумената Дејан Миловановић, заменик председника општине Варварин.

Пројекат РЕЛОФ пружа подршку у четири компоненте. Прва је финасијска управа и контрола, друга је интерна ревизија, трећа је надзор над јавним предузећима, а четврта компонента се тиче иновативних модела финансирања попут модела финасирања енергетске ефикасности у домаћинствима.

− Грађани ће највише осетити бенефите у оном делу где се саме локалне самоуправе померају од тога да ли раде по закону, што се већ сада можемо рећи подразумева, ка томе да ли испуњавају циљеве. Није појента само радити по закону, ви можете све одрадити по закону, а да никакав циљ не испуните и да се просто локална самоуправа и локални развој никада не помере. Наш циљ је да управљамо, да имамо. Значи, управљамо јавним финасијама да би имали, да би грађани могли да осете бенефите − објаснила је на крају Ана Јоловоћ, директор РЕЛОФ2.

Паралелно са потписивањем Меморандума о сарадњи у другој сали радио се Акциони план којим ће се дефинисати заједничке активности у наредном периоду.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 5 =