Овог пролећа: Паркирање у четири реда прошлост?

Судећи по најавама из алексиначке локалне самоуправе, следећег месеца почиње озбиљнија борба против бахатог паркирања у центру града. Намера општинског руководства је да се у следећих месец дана прво обележе паркинг места у самом центру града. Како је најављено, наплата паркирања би требало да крене од 1. марта. Барем тако планирају општински челници.

− У току наредне недеље, уколико време буде овакво као сада, приступиће се обележавању паркинг места. Комунално предузеће се изјаснило да ће до тог периода да набави софтвер и да кренемо са наплатом паркирања како би смо решили гужву у саобраћају у самом центру града. Циљ паркирања јесте да нам се не дешава оно што се сада дешава у главној улици где имамо у четири реда паркирана возила и да је немогуће проћи – каже за наш медиј Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

Наш саговорник нас уверава да ће бити и бесплатних паркинг места за оне који немају ту навику да својим аутом долазе до самог центра града. Мало пешачење за возаче биће добро за здравље, али и за џеп.

− Наравно, биће и таквих места. То ће бити све регулисано пројектом који је већ и урађен, али то подразумева да неће бити у самом центру града. Мораће мало даље да се издвоје паркинг места где ће људи моћи на неки дужи временски период и да оставе ауто. То неће бити изводљиво у самом центру града где су ненормалне гужве − објашњава Радичевић.

У јавности, барем у оном делу коме смета бахато понашање возача који се најчешће паркирају где стигну (јер су свесни да поред повремених полицијских контрола то могу да раде некажњено), поставља се питање зашто се оволико одуговлачило са почетком организоване наплате паркирања, пре свега имајући у виду да је Скупштина општине Алексинац још пре неку годину те послове поверира ЈКП „Комуналне услуге”. За разлику од одговора, први човек општине објашњава да је од овог предузећа затражио изјашњење о повереном послу.

− Не бих да залазим у то зашто није решен раније. Комунално предузеће је то добило као поверени посао још пре две године. Извршена је набавка специјалног возила или ти паук возила како је одомаћен назив. Зашто се није кренуло са даљом реализацијом, не знам. Ја сам само тражио од Комуналног предузећа да се изјасне да ли до првог марта они могу да буду технички и спремни да крену са новом услугом или да једноставно те послове поверимо неком другом јавном предузећу овде код нас у Алексинцу. Паркинг сервис је врло рентабилан, тако да би Предузеће за путеве исто могло да се бавим том услугом, а у каквој су они ситуацији данас, можда би њима чак више значило − каже први човек општине.

За сада рад Паркин сервиса остаје у рукама „Комуналних услуга” које за разлику од пре неколико година, када су важили за успешан коликтив с оствареним добитком, све чешће у извештајима наговештавају губитак због ниских цена услуга.

− Договор од пре две године је да се послови повере Комуналном предузећу. Ја не бих да мењамо тај договор уколико не морамо, али ће они првог марта морати и да крену. Не очекујем да ћемо ми од првог марта имати све зоне у граду решене, јер нас очекује и доста посла око обележавања паркинг места, али да барем кренемо са центром, па ћемо у току године ширити и на остале делове града − изричит је Радичевић.

Време ће у сваком случају да покаже шта ће се дешавати после првог марта, било као одредница или временска прогноза.

2 коментара

  1. Sve ste resili,samo vam je parking servis nedostajao…Nemate nigde uređen parking ,bitno je da vrsite naplatu i derete kozu sa ledja narodu..Napravićete Aleksinac kao i Nis….Ceo grad parking…To sto ljudi nemaju gde da parkiraju ispred svojih zgrada nije vam bitno…Bitno vam je da uzimate pare…Da punite džepove.. Bruka.Los izgovor da počnete pljačku naroda.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − one =