Сузбијање комараца и у моравским селима

Акције сузбијања ларви и одрасле форме комараца и сузбијања крпеља на фреквентним зеленим површинама у организацији Општинске управе општине Алексинац биће спроведена од суботе 13. до понедељка 15. јула.

Сузбијање ларви комараца у барама, ископима, каналима и деловима старог корита реке Јужне Мораве и појединим деловима тока реке Моравице вршиће се директним аплицирањем ларвицидног препарата у водене површине које су станишта ларви комараца и не представља опасност за пчеле.

Сузбијање одрасле форме комараца вршиће у дневним часовима ван насеља, на доступним површинама под трском, дрвенастом и другом високом вегетацијом на обалама и у близини водених површина на којим се претходно врши третман ларви.

У вечерњим часовима,вршиће се у насељеним местима и то:
у суботу, 13. јула у насељима: Бобовиште, Ћићина, Рутевац, Вукашиновац, Делиград, Јасење, Витковац, Доњи Љубеш, Срезовац, Горњи Љубеш, Корман, Трњане, Доњи Адровац, Прћиловица и Житковац;
у недељу, 14. јула у насељима: Глоговица, Алексиначки Бујмир, Катун, Дражевац, Велики Дреновац, Грејач, Банковац, Тешица, Моравски Бујмир, Лужане, Нозрина и Моравац;
у понедељак, 15. јула у насељима: Бован, Суботинац, Краљево, Вакуп, Алексинац и Алексиначки Рудник.

Сузбијање одрасле форме комарца вршиће се са возила ULV уређајима и термалним замагљивањем и представља опасност за пчеле, па је потребно да грађани који живе у непосредној близини површина где ће се изводити акција у дневним часовима, као и грађани у насељеним местима у којима ће се у вечерњим часовима изводити акција, спрече кретање пчела за време вршења акције.

Сузбијање крпеља вршиће се у понедељак 15. јула у преподневним часовима, уређајима са земље у парку Брђанка и другим мањим зеленим површинама у Алексинцу, на Старом и Новом гробљу и неформалним излетиштима у околини, парковима на Алексиначком Руднику и у Житковцу, на уређеном делу обале Бованског језера и на меморијалним местима, односно у истом обиму и на истим површинама као претходних година.

Да би се акција успешно реализовала и избегле нежељене последице моле се грађани да у време третмана не бораве на поменутим локацијама и не изводе кућне љубимце. Пчелари се обавештавају да предузму мере заштите пчелињих друштава уколико иста држе у непосредној близини наведених локација.

Уколико због неповољне временске ситуације буде потребно одлагање или прекидање акција грађани ће бити благовремено обавештени.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 4 =