Докторка Недовић о значају мамографског прегледа

Алексиначко Удружење оболелих од малигних обољења „Вера, љубав, нада” у оквиру својих едукативних активности за суграђанке и суграђане је јуче организовало стручно предавање на тему „Значај првог мамографског прегледа”, које је одржала специјалиста радиологије др Марија Недовић, а које је било слабо посећено.

Прилику да чују нешто више и директно да разговарају са специјалистом радиологије о овој теми, наши суграђани и суграђанке нису искористили.

Због велике незаинтересованости и доста слободног времена, чекајући, у нади да се појави бар још неко ко би пратио ово предавање, имали смо прилику да дуже и детаљно разговарамо о овој теми са др Маријом, па тако сазнамо нешто више о самом предавању, идеји, прегледу и дијагнози.

‒ Идеја организаторке, госпође Весне је била та да смањимо страх који постоји од мамографског прегледа, да је изразито болан, непријатан, што није тако. Апарати су нови, комфорнији за пацијенткиње. Јако је важно откривање карцинома дојке, одрадити мамографски преглед ‒ говори наша саговорница.

Она наводи то да је ранија граница првог мамографског прегледа била са 50 година, али с обзиром на тенденцију раста, граница је спуштена на 40 до 45 година.

Предавање је било прилично слабо посећено, др Марија је, ипак, изнела неке оптимистичне податке, када је у питању превентива, као и сама свест о значају мамографског прегледа у нашој општини.

‒ Рекла бих да жене имају свест о значају мамографског прегледа. Долазе, у не великом броју, али имамо константан број пацијенткиња које долазе на редовне контроле. То су мамографија на две године и ултразвучни преглед дојки једном годишње, по потреби и чешће. У поређењу са другим општинама, мислим да код нас та свест, ипак постоји ‒ завршава наша саговорница, уз закључак да оваква предавања ипак треба чешће одржавати, и наставити са ширењем свести о значају мамографског прегледа и раној дијагностици.

Иако је једна присутна жена можда показатељ скромног почетка, ово је ипак значајан корак ка бољој информисаности о важности мамографских прегледа, а из овог удружења кажу да ће наставити са напорима у подизању свести о овој теми.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − eight =