Сутра почиње 11. ПИП уз Коканову „Било једном на Бријунима”

Алексинац ће од сутра па у наредних шест дана, бити престоница позоришног живота у овом делу Србије. Почиње 11. Фестивал првоизведених представа који је окупио више познатих имена из позоришног живота, било да је реч о режисерима или глумцима. Многи су већ овогодишњу смотру прогласили за једну од најуспешнијих у постојању ПИП-а.

На сцени Велике сале Дома културе прво такмичарско вече отвара глумачка екипа у саставу Бранислав Трифуновић, у улози Тита, Сања Марковић, тумачи Јованку, Милан Марић, као Ричард и Тихана Лазовић, тумачи Елизабету. О млађем Трифуновићу и Марићу сувишно је трошити речи, а њихове колегинице уопште не заостају за глумачким умећем које имају ови доказани уметници.

Сања је пажњу јавности привукла улогом Гоце, последње супруге чувеног музичара Томе Здравковића, у филму „Тома”. Многи јој предвиђају сјајну каријеру упоређујући је са чувеном Миленом Дравић. Тихана Лазовић, рођена Задранка, имала је неколико запажених улога и власница је две Златне арене у Пули, за најбољу женску дебитанкињу и за најбољу женску улогу.

Наведена глумачка имена наступиће у комаду „Било једном на Бријунима”, у продукцији београдског Битеф театара, коју је по сопственом тексту режирао Кокан Младеновић. Представа, како стоји у најави, полази од стварног историјског сусрета два брачна пара: Тита и Јованке Броз са Ричардом Бартоном и Елизабет Тејлор. Снимање ратног филма Сутјеска је био повод да се ови парови сусретну седамдесетих година прошлог века на тада резиденцијалном острву Бријуни, односно Бриони. Са тог сусрета постоје оскудни подаци, па је тема представе домаштавање и истраживање могућих догађаја и односа ове четри личности приликом њиховог сусрета. Имајући све ово у виду, није ни чудо што је за ову представу тражена карта више.

И осталих такмичарских вечери фестивала који траје до понедељка 27. новембра, нас очекују занимљиви наступи и врсни комади са добрим глумцима и редитељима. То је и очекивани потпис овогодишњег селектора ПИП-а Небојше Брадића. О наградама одлучиваће стручни жири у саставу глумица Биљана Николић и позоришни критичари и писци др Мирослав Радоњић и Горан Ибрајтер.

Сутра, у оквиру пратећег програма фестивала, од 19 часова у Галерији Дома културе биће отворена Изложба фотографија са прошлогодишњег ПИП-а аутора Марка Миладиновића. Организатор Фестивала је Центар за културу и уметност, а покровитељ Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 7 =