vocarska proizvodnja foto

Subvencije za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju

Fond za razvoj poljoprivrede Opštine Aleksinac raspisao je još jedan javni poziv za poljoprivrednike sa teritorije naše opštine.  Ovaj poziv se odnosi na subvencionisanje podizanja novih ili obnavljanje postojećih proizvodnih i matičnih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, kao i na postavljanje protivgradnih mreža i objekata. Opština će finansirati i nabavku opreme iz sredstava za testiranje, konsku selekciju, konzervaciju i  i multiplikaciju sadnog materijala.

Troškovi se odnose na standarde i standardne SA sadnice ili sertifikovane sadnice voćaka i vinove loze, a da bi poljoprivredni proizvođači ostvarili pravo na subvenciju, moraju imati najmanje 10 ari pod jagodičastim voćem ili vinovom lozom, odnosno najmanje 20 ari pod jabučastim, koštičavim i drugim vrstama voćaka.

Pravo na ove podsticaje imaju svi oni koji su izmirili javne dažbine za protekli period i ukoliko su investiciju realizovali u toku ove kalendarske godine, to jest do kraja konkursa. Uz zahtev za subvencionisanje, podnosilac dostavlja i izjavu da već ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu, kao i potvrdu o aktivnom i komercijalnom statusu gazdinstva u 2016. godini. Iz Fonda za poljoprivredu poručuju da će svi nepotpuni zahtevi biti odbačeni, ali i da neće biti moguća naknadna dopuna dokumentacije.

Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je 100.000 dinara, dok finansijska sredstva predviđena za realizaciju javnog poziva iznose 1.000.000 dinara. Podsticaji se dodeljuju kao namenska i bespovratna sredstva, a javni poziv je otvoren do 10. novembra ove godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u prostorijama Fonda za razvoj poljoprivrede ili na zvaničnom portalu Opštine Aleksinac.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − seven =