dom zdravlja

Stižu lekovi u aleksinački Dom zdravlja

Dom zdravlja u Aleksincu najksnije do sutra dobija lekove koji su nedostajali u ranijem periodu. Nedavno je završen tender za nabavku medikamenata, nakon što je posle šest meseci čekanja Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrio neophodna sredstva. Direktor Doma zdravlja u Aleksincu doktor Rodoljub Živadinović za naš radio kaže da dobijena sredstva od milion i po dinara najverovatnije neće biti utrošena do kraja godine, pa se početkom 2017. mogu očekivati nove nestašice lekova.

– Mi smo se ove godine zaista borili da sve uradimo kako treba. Blagovremeno smo podneli zahtev, ali eto, iz nama nepoznatih razloga, Fond je čekao šest meseci da bi nam odobrio lekove. Sada, u ovih mesec dana, teško da možemo potrošiti i polovinu ovog novca, tako da će iduće godine definitivno, bar za mesec dana, nedostajati lekovi. Jednostavno, takve su procedure i one moraju da se poštuju, a na nama je da se zajedno sa građanima izborimo sa tim – objašnjava Živadinović i dodaje da je nestašicu lekova u Domu zdravlja u najvećoj meri uslovilo odvajanje od Opšte bolnice i neadekvatno fakturisanje medikamenata u periodu zajedničkog rada.

Naš sagovornik još jednom je apelovao na građane da kupljene lekove refundiraju, jer je to jedini način da se utvrde realne potrebe naše opštine kada je nabavka ampulirane terapije u pitanju.

– Građani će novac dobiti u punom iznosu i tu neće biti problema, a tako pomažu i sebi i nama. Da podsetim, kada se određuje suma novca za nabavku lekova za iduću godinu, za svaku ustanovu pa i našu, sabiraju se ona količina lekova koja je fakturisana od strane ustanove prema fondu i količina refundiranih lekova. To je u masi realna potreba. Prema tome, čim ne refundirate, vi omogućujete da iduće godine ne bude dovoljne količine lekova. Takođe, refundacija će pomoći da ovakvih nestašica u 2018. godini ne bude – napominje doktor Živadinović.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − six =