Стигле локалне јагоде, захваљујући Милошевом умећу и упорности

Једна од добити летњег времена у априлу се односи и на љубитеље јагода, нарочито оних који се уздају у домаћу производњу. Већ почетком априла у пластеницима газдинства Новковића у Гредетину појавили су се зрели плодови овог воћа. Носилац производње Милош је један од ретких у нашој општини који се бави јагодарством и захваљујући његовом умећу, упорношћу и знању, Алексинчани још увек могу да осете укус јагода са нашег подјастребачког подручја.

Овај вредан пољопривредник са својом породицом (жена и три кћери, мајка и отац), тренутно у три пластеника има 17000 биљака на два нивоа у хидропонској производњи и сваког другог дана бере од 200 до 400 килограма свежих и здравих јагода. Поред тога имају и експерименталну подну производњу у два пластеника.

Милош Новковић, четрдесетогодишњак из Гредетина је један од ретких одгајивача јагода који је не само у овом, некада познатом јагодарском селу, већ у целој општини остао веран овом воћу. Није жалио труда и средстава да већином својим средствима, а нешто и уз помоћ државе и општине, сагради више савремених пластеника са хидропонском производњом. Улагања су стварно висока, што нам је и овај пољопривредник потврдио.

‒ Стартна улагања су огромна, након тога, да кажемо, ти пластеници би требало да издрже и двадесет, можда и више година, фолија десетак, 7-8 година, али у старту је то много, али након тога није нешто пуно, сваке друге године се мења супстракт, саднице сваке године, али то је мањи део улагања. Надамо се да ће да се исплати ‒ каже Милош.

Милош је за сада задовољан овогодишњим родом. Указује да је, поред знања и марљивог рада неопходно и потребно да и природа учини своје. Због топлог времена ове године је бољи и укуснији род, иако је за разлику од прошле године мало закаснио са садњом. Каже да многи фактори, а пре свега сунце, утичу на приносе и они могу бити од 100 до 600, па и 800 грама по биљци. Задовољан је и почетном ценом од 400 динара за килограм која и сада, у петој берби, важи и не пада испод 380.

 

У његовим пластеницима 95 одсто су саднице сорте априка, а нешто мало има и клери и лићија. Каже да ова сорта омогућава еколошку производњу.

‒ За сорту априку смо се определили из разлога што не мора да се прска. Јагода која може да остане органска, здрава, да уђем са децом у пластеник и да је једемо без да је перемо. Једна је од најукуснијих. То су та два најбитнија разлога ‒ објашњава наш саговорник.

Осим што је унапредио пластеничку производњу, исто је то учинио и са гајењем на отвореном пољу.  А на отвореном јагоду гаје у пуном роду на четири, а недавно су засадили још један – укупно пет хектара. 

За љубитеље јагоде, од Сокобање до Пирота, где Милош преко посредника пласира производњу, остаје нада да брзо прође ово хладно време и да се у пластеницима ове вредне породице још јаче зацрвене плодови, а локалној заједници да учини све што је у њеној моћи да овакви перспективни произвођачи не одустану од бављења пољопривредом. Без обзира колико је то тешко и ризично, јер је веома значајно да становништву буде доступно и локално воће због свежине и поверења.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − five =