Nenad Stanković

Станковић: Незапосленост пада, али нам је инвеститор неопходан

У последњих пет до шест година број незапослених у Алексинцу смањен је за близу две хиљаде радника, сматра председник општине Ненад Станковић, који је данас говорио на промоцији програма Националне службе за запошљавање намењеној послодавцима и грађанима који траже посао. Он је рекао да је 2013. године у општини било скоро осам и по хиљада незапослених, што представља црну тачку Алексинца. Од тада је, каже председник, број оних који су без посла значајно почео да се смањује.

‒ И та бројка која је расла још од времена 80-их, и кад сам се ја пријављивао код националне службе, почела је да опада од 2013. године. Сада се налазимо негде на 6.600 незапослених, с тим што у летњем периоду тај број буде и нижи због сезонске радне снаге, односно радника на одређено. Током летњег периода та бројка ће ићи испод 6.500 – рекао је Станковић. 

Према његовим речима, смањењу броја незапослених допринело је отварање „Грамерових” погона, домаћи привредници, као и отварање неколико нових фабрика у Нишу. Ипак руководство општине није задовољно интензитетом смањења броја незапослених, истакао је први човек локалне самоуправе.

‒ Зато је Алексинцу неопходан један мало крупнији инвеститор, који би запослио нешто више од хиљаду радника на чему ми непрекидно радимо у локалној самоуправи. Трудимо се да, кад год смо у прилици, то тражимо и од државних званичника. И када је председник државе пре месец дана посетио Алексинац на скупу ‘Норвешка за вас’, једина ствар коју сам ја од њега том приликом тражио је била помоћ у довођењу неког крупнијег инвеститора – истакао је први човек Алексинца. 

Смањењу броја незапослених доприносе и пројекти које локална самоуправа спроводи заједно са Министарством за рад и Националном службом за запошљавање и за ту намену општина не жали новац, рекао је председник Станковић. Пошто су из буџета општине опредељена одређена средства, највероватније ће и ове године бити расписан јавни позив за запошљавање теже запошљивих лица уз помоћ локалног буџета, по принципу да на сваки општински динар република уложи најмање још толико. Ови јавни позиви највероватније ће бити расписани у другој половини године.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 5 =