More

Шта треба да ураде Алексинчани након повратка са одмора у иностранству

У протеклој седмици, према неким подацима, преко 100 хиљада грађана Србије отишло је на летовање у неку од земаља где је епидемиолошка ситуација неповољнија него у матичној држави. Међу њима је један број и наших суграђана, односно становника општине Алексинац.

Шта грађане чека након повратка са летовања за сада се не зна, али су најављене одређене мере надзора које ће бити познате до петка. То је најавио епидемиолог Бранислав Тиодоровић гостујући у Јутарњем програму РТС-а, уз напомену да су том мером желели да обезбеде надзор над путницима који долазе из земаља где је висока стопа активних случајева – Црне Горе, Хрватске, Албаније и Босне и Херцеговине.

Сличног мишљења је и алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић, који на питање о томе где ће грађани Алексинца након повратка са летовања морати да се пријављују каже: dr RodoljubZivadinovic

– Ја бих да сачекам пошто сам у комуникацији са колегама епидемиолозима из других градова и Кризног штаба државног. Још није донета одлука шта ће и како бити, једноставно немогуће је толики број потенцијалних пацијената сагледати, то здравствени систем не може да издржи. Огроман број људи је само у протеклој недељи отишао у иностранство на море, то су цифре које су за неповеровати. Рецимо 75.000 људи је само у прошлој недељи отишло у Црну Гору, 11.000 у Хрватску, 12.000 у Албанију, 7.000 у Босну и Херцеговину је отишло неким послом, 3.000 у Турску и 2.500 у Египат – каже др Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу, установе у оквиру које ради и ковид амбуланта у Житковцу. 

Др Живадиновић објашњава да се ради о значајном броју грађана и да не очекује да ће приликом повратка у земљу критеријуми бити строги јер је то немогуће сагледати.

– Али ће се сигурно укључити онај упитник самопроцене да свако да одговоре на одређена питања. У упитнику ће одговорити да ли има оправдане сумње да је у питању ковид или нема. Према томе да сачекамо да дођу ти коначни предлози по којима ћемо се сви управљати и да се тачно одлучи ко ће се тиме бавити, да ли ће то бити институти, ковид амбуланте или ће се све то радити на граници. Све су опције у игри још увек, колико је мени познато – објашњава др Живадиновић. 

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић нагласио је да деца и млади која се враћају са летовања десетак дана не би требало да иду у школу или на факултет.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + seven =