Српско коло и бугарско хоро у Ражњу

У Ражњу традиционално славе 1. и 2. август као општинску и црквену славу, међутим, од прошле године ове датуме употпуњује и програм једног фестивала. Ражањска општина је ушла у пројекат са једном општином из Бугарске, тачније Бобов Дол, и по пројекту „Фолклор у прекограничном региону” синоћ је угостила ансамбл из овог места.

На летњој позорници у Ражњу поред ансамбла Народног читалишта „Просвета – 1903” из Бобовог Дола у Бугарској наступила су и Културно-уметничка друштва „Сава Јеремић” као домаћин и „Видовдански вез” из Смиловца. Наравно, нису изостали ни фрулаши,  како они из Ражња, тако и они из Бруса, из највеће школа фруле у Европи.

Када је реч о овој прекограничној сарадњи, по овом пројекту обе општине су добиле одређену опрему, с тим да своју сарадњу морају да задрже и у наредних неколико година.

− Ми смо добили један ЛЕД дисплеј, музичке кутије, они позорницу и неке друге ствари, с тим да смо у обавези да пет година одржавамо ту сарадњу што је нама посебно драго. Они су сада већ други пут код нас у гостима, а ми смо били почетком јануара ове године − појаснила је  Зорица Живковић, председник организационог одбора фестивала.

Програм фестивала „Фолклор у прекограничном региону” наставља се вечерас када ће поново наступити ансамбли из Ражња и Бугарске, а њима ће се придружити чланови Друштва за културу „Каблови” из Јагодине. За завршницу фестивала најављен је и наступ Трубачког оркестра Данијеле Веселиновић.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + fourteen =