Снага воље и љубав побеђују све препреке

Добро познати учесник Позоришног фестивала за децу Позориште лутака „Пинокио” из Београда, у оквиру четврте такмичарске вечери, пред овдашњом публиком одиграло је представу „Баш Челик”.

„Баш Челик” је модерна рок бајка заснована на мотивима из српске баштине и старим српским бајкама „Баш Челик” и „Чудотворни мач”. По тексту Игора Бојовића представу је режирао Милан Караџић. У представи се веома оштро дели добро од зла, искреност од лажи, а кроз мотив о гвозденом човеку истиче се веровање о снази воље. На тај начин истичу се етичке вредности, које указују да се човек чистом љубављу, знањем, храброшћу и снагом воље мора стално суочавати са препрекама, јер ће их једино тако све пребродити.

Од првог до последњег минута малишани су уживали у представи, а поједине глумачке тачке награђивали су великим аплаузима. Свему томе су допринели занимљиви костими, лутке и звучни и визуелни ефекти који стварају праву магију и мистику ове српске бајке.

Глумачким бравурама представу су уобличили глумци у саставу Горан Поповић (Баш Челик), Ђорђе Крећа (Небојша), Мина Ненадовић (Јефимија), Лако Николић (старац Самиуло), Јован Поповић (Цар), Зорана Милошаковић-Тасић (Огњило), Ђорђе Кадијевић (Див 1), Никола Мијатовић (Див 2 и стадо оваца) и Драгана Васић, Биљана Михајловић, Љиљана Живић и Нела Николић које су тумачиле Виле, односно руководиле луткама.

Према мишљењу жирија овогодишњег Фестивала награда „Глумац вечери” припала је Ђорђу Крећи који тумачи главног јунака ове приче, а то је пастир Небојша.

Вечерас, пете такмичарске вечери поново ће се наћи бајка о Снежани и патуљцима, само овога пута у извођењу Народног Позоришта из Приштине.

Представу „Принцеза Снежана и 10 патуљака” по добро познатом тексту Бранислава Милићевића (Бранка Коцкице) режирао је Игор Дамњановић. Овај комад, кроз познату бајку о Снежани и 7 патуљака, упознаје публику са магијом стварања позоришне представе. Публика у овој представи први пут „залази иза кулиса” и упознаје се са основним позоришним терминима: декор, костими, реквизити, музика, ефекти… и спознаје разлику између трагедије и комедије, а све то кроз интеракцију са глумцима.

Препоручени узраст малишана је до 15 година.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − seven =