Шљива – од хобија до добре зараде

Ретки су млади брачни парови који „имају државну службу”, а упркос томе да се озбиљно баве пољопривредом. Међутим, још је ређи случај да је носиоц пољопривредног газдинства супруга.

Милена и Небојша Петровић из Глоговице, иако обоје полицајци, све своје слободно време, ван дужности, проводе међу шљивама, које су засадили на завидној површини.

─ Када смо размишљали којом културом да се бавимо, некако нам је рачуница са шљивом била најисплативија, па смо почели са подизањем засада шљиве на површини коју смо имали. У међувремену смо докупили још парцела на којима смо проширили засаде, тако да, сада под шљивом имамо пет и по хектара ─ каже Милена, која је формални носилац газдинства.

На овој површини засадили су две сорте, чачанску лепотицу чија је берба у јеку, и стенлеј на два и по хектара у којој ће берачи ући највероватније средином августа месеца.

─ Целокупни род чачанске лепотице даћемо на откуп и за разлику од минулих година, ове смо донекле задовољни ценом која је скоро дупло већа него лане ─ додаје Милена.

Њихова процена је да ће наредних неколико дана убрати између 35 и 40 тона овог воћа, јер су шљивици пуни добрих радника које није баш лако пронаћи код нас.

─ Раднике је тешко ангажовати, али ми смо нашли двадесетак радника чија је дневница 3.000 динара, наравно уз два оброка ─ појашњавају ови млади воћари.

Овај млади брачни пар кренуо је и корак даље, па су прошле године изградили сушару како би шљиве сорте стенлеј одмах након бербе сушили и тако им повећавали вредност. Они су задовољни и са тим послом, јер су прошле године имали 15 тона суве шљиве. Међутим, како кажу, уколико цена и стенлеја остане оваква, а рачуница буде добра, можда неће палити сушару, већ ће и ову сорту шљива дати на откуп.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =