Слично, а није корона, која се сада теже открива

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је стабилна. То је закључак и Општинског штаба за ванредне ситуације који је данас заседао.

Јуче је у алексиначким установама тестирано 115 пацијената и њих 11 је било позитивно. У марту, тестирано је 3.966 наших суграђана, од којих је 823 било заражено вирусом корона. У априлу је до сада анализирано 1470 узорака и у 189 случајева је забележено присуство вируса корона.

Стручњаци кажу да су поред Ковида 19 у оптицају још два вируса слична корони, који такође изазивају тегобе. Зато је у једном тренутку био велики број прегледа у ковид амбулантама, а само трећина пацијената је била заражена вирусом корона. Осим грипа који је присутан још увек, ту је још један вирус са сличним симптомима као код короне, где пацијент има три, четири дана високу температуру. На то нам је указао и епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

− Доста дуго и трају симптоми везани за респираторни тракт и кашаљ и тако даље. Али у сваком случају то није корона. Тако да је лекарима заиста тешко да изврше добру диференцијалну дијагнозу посебно што код овог тренутног соја короне, који је актуелан, показује се да тестови нису баш тако поуздани као што су били раније. Управо зато што је вирус драстично промењен – напоменуо је др Живадиновић.

Он истиче да је дефинитивно другачији вирус  и због тога се и запажа да постоје људи који су апсолутно по свим параметрима и лабораторијским и осталим болесни од короне, а не могу да буду позитивни.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 2 =