Slab prinos i loš kvalitet

Ovogodišnja žetva polako se privodi kraju i na teritoriji naše opštine ubiranje hlebnog zrna je uglavnom završeno. Ostaje da se obavi još i žetva jarih strnih žita poput raži, tritikala, a takođe ozimog i jarog ovsa.

Međutim, prinosi ove godine nisu zadovoljavajući, jer je suša uzela svoj danak. To su nam potvrdili i stručnjacio iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš.

− Prinosi nisu na nivou očekivanja, na nivo višegodišnjih proseka. Za nekih 40, čak 50 posto su niži u odnosu na višegodišnji prosek, 50-60 posto u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet je takođe loš. Nedovoljan i nekvalitetan raspored padavina u ovoj godini, neprimerna agrotehnika s obzirom na visoke cene đubriva i pesticida, sve je to uticalo na pšenicu. Čak tri do tri i po meseca nije bilo kiše i u takvim uslovima pšenica je vrlo brzo izgubila list, čak već do prvih kiša nije bilo lišća koje može da pomogne kvalitetu nalivanja zrna. Tako da su prinosi i kvalitet veoma loši − rekao je Saša Stanković, stručni saradnik u PSSS Niš.

Kako procenjuju stručnjaci, ove godine su prinosi od 3 do 3,2 tone po hektaru, a kreće se u opsegu od 1,5 tona pa ima i primera, ali retkih gde je bilo i 5 do 6 tona po hektaru. Dakle velika suša, slaba agrotehnika, nedovoljno đubrenja, a pre svega suša, sve je to uticalo na niske prinose i nepovoljan kvalitet žita ove godine.

Naslovna fotografija: Ilustracija (arhiva Alpres).

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × four =