Слаб принос и лош квалитет

За разлику од минулих година када је жетва стрних жита кретала у другој половини јуна месеца, ове она мало касни, па је скидање јечма са парцела кренуло почетком прошле недеље.

Саветодавци из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш обилазе терен и закључују да је јечам сазрео, а да се његови приноси крећу око вишегодишњег просека, чак и преко.

Када је реч о усевима пшенице, на већини парцела она се тренутно налази при крају воштане зрелости и очекује се да потпуна зрелост буде за неких 7-8 дана, уз адекватне агро-еколошке услове и ако буде топло време, ако не буду кише које би продужиле сазревање.

Међутим, на неким парцелама где је лакше земљиште, кренула је и жетва пшенице. Углавном се ради о површинама где су усеви пшенице брзо изгубили лист због болести и где је зрно практично због велике влаге штуро, прегорело.

− Што се тиче пшенице, на самом почетку не можемо бити задовољни, а то смо и раније наговештавали да и принос и квалитет неће бити адекватни због велике појаве болести, дуготрајних киша, због којих је зрно испрано, глутени испрани, немамо добар квалитет. Не можемо очекивати добар принос пшенице, иако је сам почетак године наговештавао добре резултате жетве − каже Саша Станковић, саветодавац  у ПССС Ниш и додаје да што се тиче саме године, јако је неповољна за зрна жита и крајњи резултат.

Нажалост, ове године произвођачи не могу бити задовољни са тренутном ситуацијом, јер била су велика улагања у самој сетви, а уз цену каква јесте и слабе приносе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − seven =