Скупштина потврдила одлуке већника

Одборници су на данашњем заседању Скупштине Општине прихватили завршни рачун буџета за прошлу годину, а потом потврдили раније одлуке Општинског већа, па су и они дали сагласност на други овогодишњи ребаланс Буџета општине Алексинац којим се планира његово увећање за 4,8 одсто.

Планирано је да се у општинској каси нађе близу милијарду и 931 милион динара. Овогодишњи приходи су планирани са милијарду и 666 милиона динара, а остатак су пренета средства из претходних година и неутрошена средства за посебну намену.

Други разлог за ребаланс је потреба да се обезбеде средства као учешће локалне самоуправе за пројекте који су у међувремену одобрени од стране разних министарстава и органа вишег ранга власти. Ради се о набавци опреме за одвожење комуналног отпада са сеоских гробаља, другој фази уређења парка „Брђанка”, као и санацији Дома културе и предшколског објекта у Трњану.

Скупштина се позитивно изјаснила и о извештајима о раду јавних предузећа и установа за прошлу, 2022. годину. Што се тиче комуналних предузећа, два су књиговодствено пословала са губитком, а једно је имало суфицит. „Комуналне услуге” су биле у минусу за нешто више од пет милиона који је покривен добитком од претходних година, док је Предузеће за путеве и стамбену делатност забележило губитак од око 1,9 милиона динара и он ће бити надокнађен из добитка у 2017. години. „Водовод и канализацијаˮ су укњижили добит од око 7,6 милиона, од чега ће оснивачу бити уплаћено 1,5 милиона, а око 6 милиона динара биће усмерено на повећање имовине предузећа.

У наставку заседања скупштине и директори Јавних установа су поднеле извештаје о раду за прошлу годину, тако да су одборници упознати са радом свих јавних установа и предузећа на територији наше општине.

Одборници су дали зелено светло и за десетак одлука којима се решавају стамбене потребе избеглица продајом станова. Они се већ налазе у тим стамбеним јединицама које су у згради на Алексиначком Руднику изграђеној уз помоћ средстава међународних донатора и општине.

Скупштина је усвојила и извештај о раду Општинског већа у прошлој години, као и Општинске управе и председника општине.

Овом приликом формирана је Комисија за родну равноправност општине Алексинац, а до краја заседања именован је директор Библиотеке „Вук Караџић”. На ово место постављен је досадашњи вршилац дужности директора Војкан Поповић.

Такође, данас је именован и нови одборник, па ће убудуће у овом сазиву са изборне листе „Александар Вучић – За нашу децу” бити Радослав Стевановић из Гредетина уместо Бранимира Ђорђевића који је поднео оставку на прошлом заседању Скупштине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =