Скоро четврт века од великог страдања

Сутра се навршавају 24 године од страдања нашег града у НАТО бомбардовању. Петог априла 1999. године је било најтеже и тада је било највише жртава. Тим поводом, сутра у 11 сати Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских догађаја општине Алексинац и Удружење бораца Народно-ослободилачког рата општине Алексинац обележиће овај датум пригодним комеморативним скупом.

Прво ће  свештенство служити помен, а потом ће бити положени венци цвећа на спомен-обележје. Након полагања цвећа уследиће пригодан културни део програма који припрема Центар за културу и уметност Алексинац.

Иначе, у току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Од последица ових ваздушних напада погинуло је 14 цивила, а преко 50 је повређено. Уништено је више десетина стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Најтеже бомбардовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21ː35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објектиː Конфекција „Морава”, „Бетоњерка” и Угоститељско-туристичко предузеће. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

Представници НАТО-а у Бриселу су светској јавности су бомбардовања Алексинца 5. априла 1999. правдали „техничком грешком”, тврдећи да је мета била касарна надомак града.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 3 =