Школа за 21. век

Основна школа „Вук Караџићˮ у Житковцу испратила је још једну генерацију ученика, а у аналима школе остаће забележено да је у тој генерацији 17 ученика понело Вукову диплому. Осим добрих резултата ученика на такмичењима, минула школска година биће упамћена и по бројним реализованим инвестицијама. Школа је добила мултимедијалну салу опремљену по свим стандардима, школско двориште је добило нову ограду, а изглед матичне школе изменио је и лепо уређен екстеријер.

Milan Dinić‒ Завршили смо 95 одсто планираних радова на уређењу школског дворишта. Остао нам је само један део иза мултимедијалне сале који ћемо урадити у јесењем периоду, а током распуста је остало да се уради атмосферски канал испред улаза у двориште. Оно што је битно за безбедност ученика урадили смо зону школе и према фреквентној улици Ратка Јовића и према бочној улици Стојана Јанићијевића ‒ каже директор Милан Динић.

Иако је у почетку постојала извесна резерва код родитеља око постављања високе металне дворишне ограде, ситуација је данас сасвим другачија.То показују и резултати анкета које се двапут годишње спроводе методом случајног узорка са стотинак родитеља ученика из матичне школе али и из истурених одељења.

‒ Најновије анкете показују да су родитељи задовољни оним што смо урадили као и сарадњом са школом што није био случај претходних година. Што се те ограде тиче, у почетку је 65 одсто родитеља имало благи отпор према томе, а када је све завршено, чак 95 одсто њих је задовољно јер су схватили да је ограда ту пре свега због безбедности ученика ‒ појашњава директор Динић.

Први човек житковачке осмолетке са поносом истиче да ће у новој школској години поред матичне школе, фискултурну салу имати и свако издвојено одељење. Сходно броју ученика, неке учионице су адекватно опремљене за поједине спортове, а последња у низу уређених сала завршена је у Моравцу. У школи очекују да ће током наредне године паркет фискултурне сале у Житковцу бити замењен гумираном подлогом. Да ова школа не заостаје у дигиталној сфери, показује податак да је поред матичне школе, свака учионица у истуреним одељењима опремљена рачунарском опремом и интернетом.

‒ Уз алексиначке школе ‘Вожд Карађорђе’ и ‘Љупче Николић’ и наша школа се нашла међу 500 одабраних школа које ће у новој школској години бити обухваћене пројектом ‘2000 дигиталних учионица’. Тим пројектом Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће обезбедити дигиталне учионице за ђаке првог, другог и петог и шестог разреда, а предвиђена је и обука за одређени број наставника који ће бити ангажовани у петом и шестом разреду ‒ истиче Динић и додаје да ће током летњег распуста матична школа добити потпуно нову мрежу са бржим и стабилнијим интернетом.

Да некадашњи ученици не заборављају своју школу и школске дане проведене у њој, показала је генерација ученика рођених 1974. године који су приликом недавног обелажавања 30 година од завршетка осмогодишњег школовања својој школи донирали такозване навозне траке за инвалидска колица.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + three =