kontejneri

Селекција отпада – решење за чистији град

У јавно комуналном предузећу „Комуналне услуге” ове године планирају једну велику промену у основној делатности које предузеће ради, а то је изношење смећа. Према њиховом плану до пред крај године ће припремати, а од краја ове и почетком следеће године ће заживети селекција отпада на извору.

У овом моменту тренутно имамо ситуацију да се контејнери, пре свега у градском језгру, јако брзо пуне. Нажалост то ствара и слику о томе да ли нам је град чист или не. Ти контејнери се пуне пре свега једном врстом отпада, а то су картони, односно картони и ПВЦ амбалажа.

− Нажалост неки наши корисници нису савестни и не желе да скупе кутију када је одлажу у контејнер, већ кутију онакву каква је одложе и практично контејнер напуне што ја кажем ваздухом. Тај део ћемо изменити тако што ћемо, пре свега Одлуком о комуналном уређењу, а то радимо заједно са Локалном самоуправом, увести обавезу одлагања, односно начин одлагања такве врсте отпада − рекао је први човек Комуналног предузеђа Далибор Марковић.

Према најави, на веће број локације у граду биће постављени посебни контејнери који ће омогућавати да се убаци само склопљена кутија или само ПВЦ амбалажа. Такође ће постојеће локације за контејнере у потпуности уредити и прилагодити намени.

− Уређење места за контејнере нам је прва ставка коју ћемо радити, онда ћемо на тим местима поделити селекцију и то ће бити подела на суви и мокри отпад. У суви отпад спадају картон, папир, фолија, ПВЦ амбалажа, а мокри отпад је комунални отпад који ће директно ићи на депонију. Суви отпад ћемо додатно рециклирати, односно додатно раздвајати и продати јер је на тржишту то тренутно нешто што може да се прода − додаје Марковић.

Према рачуници у овом предузећу то није нека рентабилна цена и није цена од које предузеће може да има неку зараду, али како каже Марковић то и није поента, већ је поента да имамо чисти и уреднији град.

Насловна фотографија: Илустрација (архива Алпрес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − six =