Седница СО: Одборници о паркирању и јавним финансијама

На данашњој седници Скупштине општине Алексинац осим ребаланса буџета донето је више одлука које се односе на стварање услова да се побољша саобраћај, нарочито у граду, као и јавни превоз.

Најновијим променама Одлуке о буџету општинска каса увећана је само за пренета средства из преткодних година, а која нису била планирана, од око 96,5 милиона динара. Тако да би Буџет општине Алексинац за ову годину требао да буде близу милијарду и 443 милиона динара. Расходовна страна је доживела значајне измене због усклађивања финасија са програмским активностима у локалној самоуправи.

Изменом буџета омогућене су поред осталог одређене инвестице у школству, а једна од најзначајних је и откуп земљишта за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода. За те намене опредељено је 8 милиона динара, а за 16,2 милиона динара повећана су и средства која ће бити издвојена за градњу пута Трњане – Јаковље, што значи да ће бити изграђена дужа деоница од првобитно планиране.

Одборници општинског парламента усвојили су и два докумената који се односе на регулисање саобраћаја, пре свега у граду. Изменама Одлуке о регулисању саобраћаја на путевима у општини Алексинац одређују се две зоне паркирања, прва (црвена) где је максимално задржавање 120 минута и друга (зелена) где није ограничено време паркирања. Такође, у Шуматовачкој улици неће моћи да се паркирају камиони и аутобиси, већ ће тај простор старе аутобуске станице бити намењен за бесплатно паркирање путничких аутомобила. Усвојена је и измена Одлуке о управљању јавним паркиралиштима по којој се дефинишу места где се наплаћује, а где не паркирање, као и ограничење времена паркирања.

Скупштина је усвојила и Одлуку о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине, као и измене и допуне Одлуке о месним заједницама које се односе на скраћење рокова појединих изборних радњи са 15 на осам дана и на одредбу да председник СО расписује нове изборе када једној половини чланова савета месне заједнице престане мандат.

На данашњој седници за директора Центра за социјални рад именована је Јасмина Николић, дипломирани правник из Алексинца, а за директора Градског позоришта именована је Милена Рашић, професор разредне наставе из Алексинца. Оне су и претходном периоду обављале ове дужности.

Одборници су усвојили Акциони план до 2026. године за упис и евидентирање имовине општине Алексинац и утврђиване капитала јавних предузећа и установа, чиме се омогућава процес регулисања укњижења јавне својине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =