Sednica po hitnom postupku: za vlast poštovanje zakona, za opoziciju prikrivanje nerada

Odbornici Skupštine opštine Aleksinac su na današnjoj sednici većinom glasova usvojili Izmenu i dopunu odluke o maksimalnom broju zaposlenih na nedređeno vreme u sistemu lokalne samouprave. Prema novoj odluci, broj zaposlenih u Opštinskoj upravi smanjen je za jedno mesto, u Gradskom pozorištu „Teatar 91“ i Zavičajnom muzeju broj zaposlenih na neodređeno povećan je za po jednog radnika, dok će Ustanova za odmor i rekreaciju dece „Lipovac“ i Javna biblioteka „Vuk Karadžić“ ubuduće imati po dva radnika više. Tako da će Opštinska uprava po novoj sistematizaciji imati 146 zaposlenih, Teatar 91 pet, ustanova Lipovac 11, biblioteka 19, dok će Zavičajni muzej imati četiri zaposlena radnika na neodređeno vreme.

Načelnik Opštinske uprave Dejan Milošević objasnio je da odluka o sistematizaciji radnih mesta mora biti doneta u skladu sa izveštajem budžetskog inspektora i to do 20. januara. Milošević je dalje rekao da takva odluka ne podrazumeva zapošljavanje novih radnika već obezbeđivanje radnih mesta za direktore spomenutih ustanova nakon isteka mandata.

Da se ne radi o novim radnim mestima za skupštinskom govornicom potvrdio je i predsednik opštine Nenad Sanković.

– Kao neko ko sve ovo nadgleda i prati sa strane, mogu da kažem da oni koji tvrde da će ovaj akt izazvati nova upošljavanja radnika govore neistinu. Ovo će ljudima koji su imenovani za direktore dati ono što im Zakon o radu garantuje, da im izborom na funkciju miruje radno mesto. Ukoliko bi neko ostao bez funkcije direktora u narednom periodu, a mi mu sistematizacijom nismo projektovali radno mesto, vodio bi se višegodišnji spor koji bi verovatno lokalna samouprava izgubila. Da do svega toga ne bi došlo, mi formalno stavljamo stvari na svoje mesto. A kako će to izgledati, videćemo od marta meseca, od kada ministarstvo najavljuje drugačiju primenu zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru – ističe Stanković i napominje da je uvek prednost kada direktori dolaze iz samih ustanova a ne sa strane, jer se tada pretpostavlja da dobro poznaju kako radnike, tako i funkcionisanje same ustanove.foto 22

Za opoziciju u aleksinačkom parlamentu, a pre svega za odbornika iz DSS-a Ivana Dimića, nova izmena oduke o broju zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj samoupravi je u funkciji zapošljavanja za stalno radnika koji su na određeno vreme u spomenutim ustanovama.

– Teatar 91 imao je četiri zaposlena, sada pet. Kažu direktor. Ustanova za rekreaciju dece Lipovac imala je do pre dvadesetak dana 9 radnika, a sada 11. Pa koliko to direktora ima Lipovac, dva? Ako je zbog direktora. Ili ja ne znam da računam kada je 11 minus 9 jednako jedan kao kod predsednika i njegovih načelnika. Biblioteka „Vuk Karadžić“, bilo 17, a sada je 19 radnika. Opet dva direktora? To nema veze sa istinom – poručuje Dimić.

Iako je dnevni red sednice imao samo jednu tačku, rasprava je trajala oko četiri sata. Predstavnici opozicije zatražili su obrazloženje zašto je današnja sednica sazvana po hitnom postupku, pa većini obornika skupštinski materijal nije dostavljen na vreme ili ga nisu ni dobili.

Odbornik Dimić je zatražio da se odloži održavanje sednice, jer, kako je istakao, Opštinska uprava je imala rok od tri meseca da donese takvu odluku, a ne da čeka poslednji dan sazivanjem sednice po hitnom postupku. Predstavnici opozicije, Ivan Dimić i Boban Ranđelović iz DS-a, zatražili su i da im se dostavi zapisnik republičkog budžetskog inspektora.

Predsednik opštine Nenad Stanković rekao je da izveštaj treba tražiti od onoga ko je potpisao dokument, a to je državni organ, i dodao da je inicijalni akt za hitno sazivanje sednice jučerašnje zasedanje Veća tokom koga je usvojena odluka o novoj sistematizaciji. Ovakvo predsednikovo obrazloženje opozicja je protumačila kao samovolju i nepoštovanje institucije odbornika i skupštine, što nije u duhu parlamentarnog života.

I ova sednica je pokazala nerazumevanje između predstavnika lokalne vlasti i opozicionih odbornika, počev od načina zakazivanja sednice, do materijala koji je pratio predloženi dnevni red i činjenice da je vladajuća većina u opoziciji videla zlonamerno odugovlačenje sednice. Sa druge strane, opozicioni odbornici koji su učestvovali u diskusiji, isticali su da su instrument povrede poslovnika koristili kako bi ukazali da izvršna vlast ne poštuje opštinski parlament, a predsednik skupštine više vodi računa kako će reagovati predsednik opštine i načelnici, nego o zaštiti integriteta skupštine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 15 =