Седмично преко тристотине оболелих

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је и даље сложена и нестабилна. Након неколико узастопних радних дана када је дневно било и преко 50 новозаражених, јуче је забележен нешто мањи број заражених. Од 191 тестираног пацијента код њих 40 је откривено присуство вируса корона.

И док свакодневни живот на улицама наших насеља даје привид каквом таквом нормалном животу, статистички подаци који стижу из алексиначких здравствених установа су упозоравајући, да не кажемо забрињавајући. Из седмице у седмицу број оболелих се повећавао.

На почетку месеца, у првих седам дана, од 740 тестираних било је 119 позитивних. У следећој седмици било је 977 узорака и 215 оболелих. Тај тренд раста новозаражених наставио се и у трећој недељи, па је у седам дана тестирано преко 1300 пацијената и код њих 301 је откривено присуство корона вируса.

Првог септембра је тестирано 119 особа и било их је 17 заражено, а такав тренд се одржавао и у наредних седам дана. Већ 8. дана овог месеца бележимо значајно повећање новооболелих. Од 150 узетих узорака, 28 је било позитивно. Наредни седмодневни период се завршава са још негативнијом статистиком, када 14. септембра бележимо 202 тестирана пацијента и 46 новозаражених.

Тренд све већег броја оболелих је настављен. Прошлог петка, први пут у овом таласу, забележен је већи број дневно оболелих од 50 особа. Од 214 узетих тестова њих 55 је било позитивно. Неславно је започета и ова недеља. У понедељак је тестирано 205 пацијената. Вирус корона откривен је код 51 особе. У уторак од 209 узорака 55 је било позитивно. Јуче, у среду, дошло је до пада новозаржених. Тестиран је 191 пацијент, њих 40 је било заражено вирусом.

Расле су и бројке које показују прве прегледе, као ковид и нековид прегледе. У седам дана број датих терапија се кретао око 25. Стиче се утисак да ове бројке само забрињавају медицинаре. Народ се, изгледа нам, вируса сети само када улази у затворене објекте и мора да стави маску. Наравно, ненормално је стално бити у страху од короне, па је и разумљиво нешто опуштеније понашање. Доктори кажу да је зато битна масовна вакцинација која ублажава последице деловања вируса и омогућава становништву бољу епидемијску ситуацију. А ту нисмо достигли ни 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва општине. Са њиховог становишта то је рационалан пут решавања проблема.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + fifteen =