Саветник о алексиначком здравству: У ковиду „гинулиˮ, остали чекали да прође пандемија

На седници Савета за здравље општине Алексинац, која је заказана за сутра, једна тачка дневног реда је и Извештај о раду Саветника за заштиту права пацијената у прошлој години. Како стоји у извештају саветника, дипломираног правника Драгана Михајловића, у 2021. години достављено је укупно шест писмених приговора и, по његовој оцени, сви су били оправдани; четири против Дома здравља и два против Опште болнице. Већина приговора су поднета у последњем кварталу године.

Саветник Михајловић каже да постоји велики број усмених приговора и да људи често зову и жале се на рад алексиначких здравствених радника, али не подносе писмене пријаве не желећи из страха да откривају идентитет. Општа је констатација да многи пацијенти нису могли да дођу до здравствене заштите, јер им је брањен контакт и улазак у просторије, користећи као разлог за то ковид пандемију.

Интересантан је и опис рада дела здравствених радника који је добијен на основу притужбе пацијената, а које је Саветник за заштиту пацијената евидентирао у поднетом Извештају. Он, уз помоћ митолошких термина, описује на које су све препреке указали пацијенти и колико су оне биле „непремостивеˮ.

Тако, наводи да је већина државних здравствених установа на улазним вратима имала дежурне кербере (у грчкој митологији троглави пас – чувар улаза у подземље – нап. аут. ), те нико, ко није имао потврђен заказан преглед, а и тада, уколико није показао и поседовао папир са негативним тестом на ковид, није могао да уђе у установу.

Наравно, ово није и општа оцена алексиначког здравства. У поменутом извештају наглашен је допринос здравствених радника у ковид службама.

„Док су здравствени радници, који су ангажовани у ковид амбулантама или службама повезаним са лечењем ковида, гинули од посла уз ризик да буду заражени, а многи су и више пута прележали заразу и били преморени, јер се радило о истим људима, остали су чекали да пандемија прођеˮ ‒ стоји поред осталог у извештају.

Саветник за заштиту пацијената је указао и на положај хроничних пацијената и болесних старијих људи и запитао се шта смо учинили да њима олакшамо да буду оперисани после дужег одлагања или да имају организован превоз до ковид амбуланте у Житковцу.

Како ће општински Савет за здравство да реагује на овај Извештај, остаје да се види, али имајући у виду недостатак кадрова у здравству и законску регулативу рада у јавним установама, која је повољнија од оне опште која важи у приватним компанијама, тешко је очекивати, ако су наводи тачни, значајније промене у изнетим понашањима дела здравствених радника.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + six =