Свечана комеморација поводом 79. годишњице

Пригодном комеморацијом код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николићˮ сутра ће бити обележена 79. годишњица погибије алексиначке групе Озренско-паризанског одреда у Суботинцу.

Према најави, у 11 часова, венце цвећа положиће потомци погинулих, делегације Општине Алексинац, Удружења бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац и других патриотских организација.

− Што се тиче самог догађаја, треба рећи да је зима на почетку 1943. године за борце Озренско-партизанског одреда била изузетно тешка. Како због велике хладноће, тако и због недостатка хране, одред се поделио на неколико група. Алексиначка група се 3. фебруара затекла у Суботинцу код партизанског сарадника Данила Ивановића званог Чолић. Међутим, он их је издао Недићевцима, који су у току ноћи опколили ову групу у плевњи. Дошло је до целодневне неравноправне борбе у којој је погинуло 10 партизана, међу којима и Момчило Поповић Озрен и Дракче Миловановић оснивачи овог одреда. Двојица су се ипак спасила. Њихова тела су сахрањена у заједничкој гробници испред ОШ „Љупче Николићˮ− подсетио је на овај догађај Мића Милојевић, секретар алексиначког Удружења бораца.

Обележавање организују Одбор за неговање традиција и обележавање значајних историјских догађаја и датума општине Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + two =