Шанса за замену старих котлова и пећи

Општина Алексинац расписала је Јавни позив за суфинансирање мера смањења загађења ваздуха на територији општине Алексинац пореклом из индивидуалних извора у 2023. години, а са циљем смањења штетних емисија у ваздух, односно смањење загађења ваздуха, и то набавком и заменом постојећих индивидуалних уређаја за грејање уређајима на еколошки прихватљивије енергенте.

Према Јавном позиву, у овој години суфинансираће се мере замене постојећих индивидуалних уређаја за грејање уређајима на пелет, који као енергент користе искључиво пелет степена искористивости од најмање 90%, уређајима на гас, топлотним пумпама и уређајима на електричну енергију.

Општина ће суфинансирати набавку котла или етажне пећи до 50 посто укупне вредности без ПДВ-а уз ограничење да је максимално укупно учешће Општине до 100.000 динара. Суфинансираће се искључиво трошкови набавке уређаја за грејање, односно не узимају се у обзир остали трошкови (транспорт, уградња, додатна опрема и материјали, прикључење на дистрибутивну мрежу природног гаса и слично).

Прихватљиви су искључиво рачуни за уређаје за грејање које подносиоци пријаве купе по објављивању Јавног позива, предрачуни са неће прихватати, а пријаве заинтересованих грађана ће се примати у року од три недеље закључно са 27. августом.

Средства за спровођење Јавног позива за суфинансирање спровођења мера смањења загађења ваздуха на територији општине Алексинац обезбеђена су у укупном износу од 4.000.000 динара, од којих су 2.000.000 динара планирана буџетом општине Алексинац, а 2.000.000 су обезбеђена на Јавном конкурсу Министарства заштите животне средине за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката смањења загађења ваздуха у Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 13 =