Сањамо уметност, а живимо позориште

Вирус корона и његов утицај на нашу свакодневицу морао је, нажалост, да буде и једна од тема на почетку алексиначког Фестивал ПИП, односно на његовом синоћном отварању, пре почетка прве овогодишње такмичарске представе. Присутна публика је минутом ћутања одала пошту људима који су доприносили овој смотри, а у између два фестивала су нас напустили. То су вишегодишњи председник Организационог одбора Грујица Вељковић и сниматељ и новинар Драган Гојковић.

И сам Гојковић је, нажалост, жртва овог опаког вируса, који је допринео да се фестивал не одржи прошле године. Корона је пореметила и првобитни план, како рече др Миливоје Млађеновић, да фестивал окупи представе о могућим променама у човековој свакодневици. Међутим, због пандемије је дошло да мале измене првобитне селекције.

– Упркос томе што живимо у информатичкој ери где би се рекло да смо све ближи једни другима и да свакодневно можемо једни друге надгледати и пратити шта се збива у нама и око нас и у свету, видело се да је човек ипак и даље самац, самији не може бити – казао је овај позоришни зналац. 

И поред свих тих проблема, како и доликује на свечаном отварању се славио живот и радост коју Алексинцу и околини доноси Фестивал првоизведених представа. Како рече агилна директорка Центра за културу и уметност у Алексинцу Маја Радоман Цветићанин ова позоришна манифестација на себи својствени начин нас враћа у живот.

− Увек жељени и вољени фестивал прошле године нисмо организовали. Прошлог новембра чинило нам се да ће све брзо проћи и да ћемо већ за пар месеци наставити нормалан живот. Нажалост, такав живот нисмо наставили, чини се да сањамо уметност, а живимо позориште. Нови новембарски позоришни дани Фестивалом првоизведених представа, ево сада већ девети пут, враћају нас у живот. Зато што је за све нас ПИП наше славље, наша светковина, наша гозба – рекла је Маја Радоман Цветићанин. 

Да је Фестивал значајан не само за публику и глумце већ и за целокупни позоришни живот Србије подсетио је публику селектор Млађеновић. Он је алексиначку смотру позоришних остварења сврстао на високу лествицу догађања у овој бранши.

– Почиње светковина и позоришно весеље које ће трајати наредних шест дана. Шест узбудљивих позоришних дана јер су пред нама изузетна позоришна остварења која су базирана на првом извођењу текста што је врлина и квалитет овог фестивала и чини га аутентичним и јединственим захваљујући њеним оснивачима Душану Дуки Јовановићу и Слободану Селенићу. Уз Стеријино позорје важан је фестивал јер фаворизује прва извођења првенствено домаће драме, а потом и драме из суседства и из целога света – поручио је Млађеновић публици прве фестивалске вечери. 

Радост позоришне игре би требало да преовлада и ослободи нас макар на тренутак тескобе коју сви ми осећамо због епидемијских неприлика. Томе ће вероватно допринети мере које је организатор предузео како би фестивал и са тог становишта био успешан. Ограничен је број места у сали, па су посетиоци у епидемиолошком смислу безбедни.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fourteen =