Сабор окупио најбоље и најупорније паприкаре

Сабор паприкара, одржан јуче у Рутевцу био је налик овогодишњој производњи овог поврћа. Из неколико разлога ове године у алексиначком Поморављу, као и у још неким регионима, било је произведено мање паприке. То је, поред осталог, утицало и на број учесника и категорија у којима су се такмичили повртари.

Трочлана комисија у сатаву Вучина Милетић и Душан Марковић дипломирани инжењери пољопривреде и Милан Живадиновић, механичар пољопривредних машина су након обиласка парцела вредновали затечене производе. Прво место и награда, моторна тестера, припали су Сузани Цветановић из Јасења. Друга је Слађана Ђорђевић, а трећа Гордана Петровић, обе из Вукашиновца. На основу добијених оцена од жирија четврто место је отишло домаћем такмичару Драгану Маринковићу, пети је Мирољуб Павловић из Доњег Љубеша и на шестој позицији се нашао засад Дејана Томића из Рутевца.

Организатор Месна заједница Рутевац, са спонзорима, обезбедила је за ове рангиране учеснике и одређене награде које су им са дипломама уручене уз припремљени културно-уметнички програм. У њему су учествовали фолклорни ансамбли „Стојан Живковић – Столе” из Трњана и „Видовдански вез” из Смиловца, браћа фрулаши Јован и Богдан Младеновић из Мађера, певач Дејан Антић из Шетке и Драган Живановић – Сокобањац. Гост вечери био је брачни пар Биљана Јевтић и Аца Илић, који су отпевали своје хитове што је присутна публика, нарочито млађа, одушевљено поздравила.

У оквиру Сабора и ове године у нешто скромнијем обиму одржано је такмичење у кувању паприкаша, приређена је изложба ручних радова и јела од паприке, као и такмичарска изложба ученичких ликовних радова на тему „Њено величанство паприка”. Најуспешнији цртеж изложила је Дуња Милетић, друго место освојио је рад Емилије Јовановић, обе су ученице седмог разреда, док је треће место припало Катарини Вучковић, ђаку осмог разреда.

Манифестацију је отворио председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који је предводио делегацију алексиначке локалне самоуправе у којој је била и његова заменица Маријана Радивојевић, као и Душан Пешић, директор Спортско рекреативног центра Алексинац. Општина Алексинац је традиционално покровитељ ове манифестације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =