Сабор је испунио очекивања, учесници квалитетни

Зорица Живковић, председница Организационог одбора Сабора фрулаша и народног стваралаштва „Дани Саве Јеремићаˮ је у изјави за наш медиј напоменула да јој је жао што учесници нису имали прилику да наступе на летњој позорници, јер се због опасности од кише догађај одиграо у сали Дома културе. И поред тога она истиче да је задовољна селекцијом и наступом фрулаша, као и других уметника који су допринели да ова манифестација буде квалитетна како и заслужује велики Сава и уопште житељи овог краја.

‒ Мислим да смо имали прелеп избор фрулаша и певача. Публика је уживала, то се видело. Чеда и Цакана су певачи изворних народних песама, одушевили су публику. Избор фрулаша, од млађих до старијих, је био, ја мислим, савршен. Имали смо и једног најмлађег учесника који савршено свира за своје године. Имали смо ове године, после мало дуже паузе, добитника Плакете „Сава Јеремићˮ. То је Влада Баралић из Београда који је наш дугогодишњи пријатељ Сабора ‒ каже Зорица.

Наша саговорница је била поносна и наступом домаћих представника, односно фрулаша из Културно-уметничког друштва „Сава Јеремићˮ, напоменувши да и Ражањ, као и све мале средине, има проблема због одласка младих у веће градове када се прекида њихово ангажовање. Међутим, има и примера када се после студија они врате у Ражањ и наставе са активностима у КУД-у.

Зорица Живковић уручује признање “Сава Јеремић” Влади Баралићу

Она истиче да на почетку када је кренуо Сабор није било ни једног фрулаша из Ражња.

‒ Кренула је школа фруле, било је доста деце, нажалост судбина малих средина, већина њих је путем средњих школа и факултета отишла далеко од Ражња. Тако да просто нису ни у прилици да се увек овде појаве, много мање имају времена да свирају фрулу, мада нису заборавили. Искрено се надам да ће неко од њих, после завршетка својих студија, наћи своје место у овом малом Ражњу. Као што су се неки вратили фолклору, после неке паузе од четири, пет, шест година, тако да у првом ансамблу имам и лекаре и наставнике, учитеље и драго ми је. Борим се из срца и из душе да што више младих остане у Ражњу – објашњава ова заљубљеница у традицију и активисткиња која покушава да што више допринесе локалној заједници.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + twelve =