Сабор фрулаша: Наступају најбољи фрулаши, Ансамбл „Венац” из Грачанице и Вера Матовић

Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва „Дани Саве Јеремића”, који се по 24. пут организује у Ражњу, ове године биће одржан 5. и 6. јула. Прво вече, 5. јула, након свечаног отварања, публици ће се представити Ансамбл „Венац” из Грачанице. Концерт овог реномираног чувара традиције и игара са Косова и Метохије почиње у 20 часова и 30 минута у Порти цркве Светог Илије.

Сутрадан, у суботу 6. јула, Саборовање се наставља 15. Ликовном колонијом, а главни догађај је Ревијални наступ најбољих фрулаша Србије и певача народних песама од 20 часова и 30 минута у Порти цркве Светог Илије. Гости вечери су познати солисти Вера Матовић и Иван Милинковић. Све учеснике, већ традиционално, прати оркестар под управом Бранимира Ђокића. Улаз на догађаје у оквиру ове манифестације је слободан.

Организатори манифестације су Дом културе Ражањ и Културно-уметничко друштво „Сава Јеремић”, док је медијски спонзор РТС. Покровитељ и овог пута је Општина Ражањ. Сабор фрулаша се одржава у част Саве Јеремића, прослављеног фрулаша рођеног у ражањском селу Послон, далеког 13. јануара 1904. године. Овај чувени музичар 1936. године напустио је пинтерски занат и обрео се на аудицији у Радио Београду. Сава је извлачио из малене фруле полутонове за које се дотле веровало да се на фрули не могу одсвирати, што је одушевило присутне и што му је обезбедило место сталног члана оркестра све до пензионисања 1958. године. Јеремић је умро 21. априла 1989. године и сахрањен је у Београду.

Старије генерације и сада памте његово „Ражањско” и „Крушевачко коло”, „Палилулку” и многа друга кола која и сада свирају народни оркестри широм Србије. Наступао је са многим оркестрима у земљи и иностранству, а најчешће са Радојком и Тинетом Живковићем. Увек обучен у народну ношњу, био је мисионар наше лепе изворне народне музике и наше традиције. Његов највећи успех био је 6. јула 1953. године када је на Међународном фестивалу фолклора у Ланголену крај Лондона са колом „Параћинка” освојио прво место, иако су ту сјајну титулу очекивали многи, у то време, познатији уметници.

Од 2000. године у Ражњу је установљена манифестација „Дани Саве Јеремића”. Скупштина општине  Ражањ је 2009. године, донела одлуку да општину Ражањ прогласи Фрулашком републиком.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Архива Ал прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + one =